Астроном любител случайно засне първата снимка на експлодираща звезда

Изображение 1 от 2

    Първото изображение, показващо експлозията на звезда, превръщаща се в супернова, вече е факт, а негов автор е астроном любител, който е тествал новата си камера. Така Виктор Бусо от Аржентина стана първият човек, заснел оптична (видима) светлина преди и след експлозията на звездата.

    Заснет е и самият момент на експлозията, когато свръхзвуковата шокова вълна от сърцето на звездата излиза на повърхността ѝ и газовете се нагряват и започват да горят много бързо. Това е много трудно за улавяне, тъй като точният миг, в който звезда става супернова, е невъзможно да бъде определен, а шоковата вълна продължава много кратко.

    Феноменът е преследван от астрономи години наред. Алекс Филипенко от университета Бъркли казва, че това е „като да удариш космическата лотария“.

    Действително снимките са плод на огромен късмет, тъй като Бусо просто тества камерата си, инсталирана на 40-стантиметров телескоп, за около час и половина и снима галактиката на всеки 20 секунди.

    Първите 20 минути снимките изглеждат еднакви, но после се забелязва ярката точка светлина в единия край на галактиката.

    След изследвания на изображенията професионални астрономи осъзнават какво е открил Бусо и че това са „изключителни данни“. Изследването, стартирало през 2016 година, току-що беше публикувано и онлайн.

    Източник: hicomm.bg

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини