Приеха здравната карта на Смолянска област, заложени са отделение по онкология и санитарна авиация с хеликоптер

    На заседание на Комисията за изработване на Областна здравна карта на област Смолян се коментираха специфичните потребности на региона. В анализа на състоянието на здравеопазването в област Смолян директорът на РЗИ – д-р Мими Кубатева наблегна върху необходимостта да се осигури достъп до медицинска помощ на хората от малките и отдалечените места, оптимизиране на спешната, доболничната медицинска помощ, както и дългосрочната грижа към пациентите и продължителното лечение.

    Броят на леглата за активно и интензивно лечение в многопрофилните болници в област Смолян не се използва оптимално и не е пряко свързан с повишаване качеството на здравните услуги в региона, сочи още анализа. Тези фактори са отчетени и в приложенията към Областната здравна карта.

    В нея са направени предложения за преструктуриране и въвеждане на нови дейности, за да се подобри медицинското обслужване в областта. Трябва да се оптимизира броя на леглата в многопрофилните болници за активно лечение в областта, развитие на дейностите в болничните заведения за дългосрочна грижа за пациента, легла за продължително лечение и палиативни грижи. Подчертана е и необходимост от разкриване на отделение по онкология в областната многопрофилна болница, развитие на неотложната медицинска помощ, денонощна дентална помощ, непрекъснат достъп на населението до лекарствени средства, развитие на телемедицината и на интегрираните медико-социалните услуги за подобряване достъпа на отдалечените населени места до медицинска помощ, организиране на санитарна авиация с хеликоптер в Девин, която да обслужва Смолян, Чепеларе и Девин, а при бедствени ситуации – цялата област.

    Заради специфичните условия на региона, се предлага в здравната карта да бъдат заложени 76 практики за първична помощ, вместо предвидените 73 по методика.

    По отношение на специализираната извънболнична медицинска помощ допълнително се предлага да се включат специалисти по анестезиология и интензивно лечение, специалисти по медицинска онкология, клинична хематология, неврохирургия, инфекциозни болести, детска кардиология, детска психиатрия. Нужни са и допълнителни специалисти по акушерство и гинекология, ревматология, ортопедия и травматология, психиатрия, физикална и рехабилитационна медицина, по вътрешни болести, параклинични специалисти.

    Относно броят на леглата за активно и интензивно лечение в областта, в Проекта за Областна здравна карта се предвижда намаляване на болнични легла – от 1027 на 979, което е с 48 легла по-малко.

    Директорът на РЗОК-Смолян – д-р Кузман Гелов коментира, че не трябва да има притеснения относно лимитирането на дейностите за нашия регион, защото през изминалата година са използвани при пълна заетост не повече от 75-78 %.

    С пълен консенсус Комисията прие предложения Проект за изготвяне на Областна здравна карта на област Смолян, а областният управител повдигна темата за иницииране на профилактични кампании по населените места, отбелязвайки, че има необходимост и потребност от подобен подход.

    СмолянБГвести.нет

    Източник: Smolyan.bgvesti.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини