“Почит към езика“ на четиринадесет езика в изложба

Изложба „Почит към езика” бе открита днес във фоайето на Община Кърджали. Кметът инж. Хасан Азис поздрави организатори и участници, че са се постарали точно в Деня на майчиния език и езиковото многообразие  да покажат колко е важно хората да знаят много добре не само майчиния си език, но да знаят и уважават и повече езици.

Младежката акция, посветена на Международния ден на майчиния език, се организира за трета поредна година от Арт движение КРЪГ.

Интерес предизвикаха трите инсталации, в изготвянето на които са участвали 21 деца и тийнейджъри от 7 до 13 години.  И забавно и поучително изглеждат изписаните и изрисувани на езика, от който произлизат, „крилати фрази” и мисли на световни автори и учени на френски, английски, латински, турски, португалски, иврит, японски и др. езици в превод на български.

В отделна инсталация са представени „20 думи, останали от езика на Хан Аспарух” и „20 от най-старите думи в турския език, използвани в българския”, като At, ат – силен кон, Aferim, аферим – браво (от персийски), Babayiğit, бабаит – юнак, мъжага (от турски), Balta, балтия – брадва (от турски), Bol, бол – много (от турски), Mangiz, мангизи – пари (от турското mangır) и т.н.

Снимки: Денис ДЕЛЕВ 

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини