НС (Народният съд) бутна Валери Жаблянов. Ами сега?

ЕРБ и "Обединените патриоти", както се и заканиха, отстраниха Валери Жаблянов от БСП от поста заместник-председател на Народното събрание.

С гласовете на 110 депутати от ГЕРБ, ОП и "Воля" беше прието искането за оставката на Жаблянов, който си навлече гнева на мнозинството заради няколко солови изяви.

Сред тях са недопустимото му твърдение, че "Народният съд е необходимо и неизбежно правосъдие", констатация, която присъстваше в декларация на БСП срещу провеждането на Луковмарш, неуважителното му отношение към жертвите на комунистическия режим при отдаването на почит към тях в парламента на 1 февруари и противопоставянето му на ратификацията на Договора за добросъседство с Македония.

Самият Жаблянов не видя причина да подаде оставка, защото бил изказал личното си мнение.

Съпартийците му застанаха зад него и дори се заканиха, че ако той бъде отстранен като зам.-председател, няма да предлагат друг кандидат за неговото място.

Така едно място от ръководството на парламента ще остане вакантно.

След спешно заседание на Изпълнителното бюро на левицата зам.- шефът на партията Кирил Добрев цитира документ на партията от 1991 г., с който БСП поема политическата отговорност за решенията на предшественичката си БКП и се извинява на репресираните и пострадалите от действията й, но в същото време отсече, че няма нито една причина Жаблянов да напусне зам.-шефското си място.

Парламентарната група на червените също го подкрепи единодушно и всички 71 присъстващи в пленарна зала гласуваха „против“ оставката му.

Единствената парламентарна група, която отказа да участва в гласуването беше тази на ДПС.

Още в началото на обсъждането на искането за оставка на Жаблянов депутатите от движението напуснаха залата с мотива, че това фарс.

Източник: dnes.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    То
    Тоя
    1 0
    23:36, 21 фев 2018
    Жаблянов си го предадоха своите. Нали декларацията е от БСП, а накрая пострада Жаблянов. И той е прав, защото не може фашистите да колят и бесят и да няма възмездие за това. Така ГЕРБ и тяхните съюзници стават защитници на фашистите- убийци. Така ли никой от тях не прочел, че се е водила война и България е била на страната на Хитлер. Те са загубили войната. Нима този съд не е бил нужен. Кой трябва да осъди виновниците за убитите. Каква загриженост за тези убийци от страна на ГЕРБ, патриотарите и магарешлиите. И още повече, това нещо се е станало в миналото, когато Жаблянов не е бил роден. Каква мъст струи от герберите. Живи фашисти. Къде са живели досега тези хора и с такава злоба говорят за това. На Борисов убили дядо му. Ами къде е бил до сега. Кой го е учил, кой му е дал хляба в ръцете. Всеки има някой загинал, някой пострадал.
Последни новини