Психолози определиха колко пари са нужни за пълно щастие

Оптималният за пълно щастие годишен доход на човек е 95 хил. долара, средно за света. За емоционален баланс стигат  и 60−75 хил долара, пише MarketWatch, като се позовава на ново изследване на психолози от университета на Вирджиния и университета Пердю, Индиана. Изследването е публикувано в Nature Human Behavior.

Географските разлики са съществени. За да се чувства щастлив, на човек в Австралия е нужен годишен доход 125 хил долара. в Северна Америка - 105 хил., в Западна Европа - 100 хиляди долара. В Източна Европа е много по-малко - 45 хиляди годишно, а в Южна Америка - 35 хил.

Учените са анализирали данни на Gallup за 1,7 млн души в 164 страни и съпоставили размера на дохода с нивото на удовлетвореност от живота. Статистически колкото повече доходът надвишава оптималния, толкова по-малко човек се радва на живота, твърдят авторите на изследването.

"Оценката (на благополучието) зависи от стандартите, по които индивидите сравняват себе си с другите", коментира докторантът по психология от университета Пердю Андрю Джеб.

Щастието има своя преломен момент, смятат психолозите, и колкото повече имаме, толкова повече искаме. Те разглеждат широкия проблем за зависимостта между парите и щастието в контекста на различните култури. 

При мъжете оптимален за щастието е доход 90 хил. долара годишно, докато на жените им трябва повече - 100 хил. годишно; на хората с начално образование -  70 хил, докато за висшистите оптималният доход е 115 хил. долара.

Предишно изследване на икономисти от Мичиганския университет прави друг извод -  нарастването на доходите на пречи човек да се радва на живота. И да има оптимална точка, ние не сме я достигнали, според тях.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Случаен виц

Последни новини