Общински съветници притеснени от антикорупционния закон

Антикорупционният закон е на път да създаде редица проблеми в общини в цялата страна. Заложените в него промени не позволяват на фирми, в които под една или друга форма участват общински съветници, да работят с общински администрации в договорни отношения. Те засягат и търговски дружества с общинско участие, както и общинските предприятия. 

Проблемът е в това, че в разпоредните е посочено прекалено общо понятие за договори, споделя Красимира Германова, председател на общинския съвет в Созопол. В това число, например, влизат наемите на помещения, които се ползват от лични лекари – общински съветници за техните кабинети. Други засегнати ще са тези, които със свои фирми стопанисват временни преместваеми обекти. В някои общини, където има много съветници – земеделски стопани, те също ще са потърпевши, защото сключват договори за наем на мери и пасища. 

С новия закон ограниченията за общинските съветници са изключително разширени, коментира Евгений Мосинов, юрист, общински съветник и председател на Комисията за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси към местния парламент в Бургас. 

„Като всеки набързо написан закон, е лошо написан. Обикновено законодателството дава срок, когато влязат в сила нови ограничения, хората, които попадат под действието на ограниченията, им се дава гратисен период да спазят изискванията. В закона няма такъв срок“, казва Мосинов.

За тези, които имат действащи договори с общините, опциите, според юриста, са две: или да ги прекратят, или да подадат оставка. Той не съветва колегите си да прехвърлят собствеността на фирмите, защото законът изисква деклариране и на имуществото на съпруги, деца. Евгений Мосинов смята, че най-големите проблеми, които ще се създадат, ще са в малките общини. Засегнати са и по-големите, като Бургас, където общински съветници вече се притесняват какъв курс да поемат. В морския град има местни политици, които снабдяват училища и детски заведения с храна, има такива, които се занимават със строителни дейности, като например саниране. 

В закона има и противоречие – че общинските съветници трябва да попълнят нарочни декларации, по образец. Образец, обаче, няма. 

Документите ще бъдат изготвени, очакваме указания от ЦИК, които да ги унифицират, за да няма свободни тълкувания на закона, поясни председателят на ОИК – Бургас Елка Стоянова. 

Хипотезите, които чертаят общински съветници, ако антикорупционният закон бъде спазен, са две. При едната ще има такива, които ще напуснат местните съвети и ще влизат други на техните места. При втората ще се прекратяват договори с общини, но пък това означава опасност за действащите обществени поръчки, защото трябва да се провеждат нови процедури. Остава вариантът и с прехвърлянето на фирми, но с промените, които въвежда новия закон, редовите общински съветници също трябва да подават декларации за своето имущество. Досега такова задължение имаше само за председателя на общинския съвет.

Източник: http://offnews.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини