Златаровци посрещнаха евродепутата Светослав Малинов

Изображение 1 от 2

    Средно училище “Проф. д-р Асен Златаров” се включи в инициативата “Европейско междучасие” на евродепутата Светослав Малинов. Вчера българският избраник в Европейския парламент гостува на гимназистите и ги запозна как работят европейските институции.
    Гостът разговаря с учениците за дейността на евроинституциите и основните права на българските младежи като равноправни европейски граждани.

    Светослав Малинов сподели, че целта му е до 2019 г. да посети 100 училища в страната.
    “Инициативата “Европейско междучасие” е в подкрепа на моята позиция, че гражданското образование трябва да стане задължителен предмет в средните училища в България. Подобен предмет може да даде на нашите деца основни познания за работата и взаимодействието на институциите, за създаването и прилагането на законите, както и за мястото и ролята на всеки гражданин в една демократична система. Задължителният час по “гражданско общество” ще направи младите хора по-подготвени и ще им позволи да правят информиран избор в различни ситуации”, обясни Малинов.

    На срещата евродепутатът презентира инициирания от него конкурс за есе или видео есе на тема „В каква Европа искам да живея след 5 години“. Авторът на най-добрата творба от СУ „Златаров“ ще има възможността да посети Европейския парламент в Брюксел. Там, по думите му, победителят ще има възможност да създаде контакти с други младежи, с хора, работещи в и за Парламента, да изгради свое собствено мнение за необходимостта България да е член на Европейския съюз.

    Сред въпросите, които вълнуваха гимназистите, беше и този какво ще се случи с България, ако влезе в Еврозоната.

    Светослав Малинов защити убеждението си, че днешните ученици трябва да получат първите си заплати в евро. Той направи аналогия с Латвия, която има доста общи черти с България и в която стандартът на живот видимо е станал по-висок след приемането на общата европейска валута.

    Срещата със Светослав Малинов е заявена от миналата година и е насрочена да бъде част от Златаровите празници.

    Теодора Кирякова

    Източник: Parvomai.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини