Тропически циклон опустоши остров Тонга

Tропическият циклон от 4-та категория Гита опустоши тихоокеанския остров Тонга, срина сгради, прекъсна електричеството и предизвика наводнения. Това е най-големият циклон в района тази година.

Ветровете са достигнали 230 км/ч, с пориви над 280 км/ч. Нанесени са щети на столица Нукуалофа и на Парламента на страната. Райони извън столицата останаха недостъпни заради бурята и отломките.

Обявено е извънредно положение. Няма потвърдени смъртни случаи, но има много ранени, коментира Греъм Кена, австралийски държавен съветник в Националното аварийно управление на Тонга.

"Пълната степен на щетите, причинени от Гита, все още се оценява, но има непосредствена нужда от помощ на място", коментира министърът на външните работи на Нова Зеландия Уинстън Питърс. "Около 5700 души са потърсили подслон в евакуационните центрове и се очаква да се увеличат съществено", допълва той.

Нова Зеландия дарява помощи в размер на 545 000 долара, а самолет "Херкулес" се очаква да излети с доставки и спешна помощ. ВВС на Нова Зеландия провеждат огледи на пораженията и спасителни дейности.

Австралия дарява 275 000 долара за подслон, кухненски и хигиенни комплекти, външният министър на страната заяви, че австралийските отбранителни сили ще съдействат за разчистването на отломките и въстановяването след бурята.

Циклонът се насочва към южните острови на Фиджи, като някои прогнози сочат, че се засилва и може да достигне до категория 5. Премиерът на Фиджи Франк Байнимарама предупреди жителите да "се съобразят с предупрежденията и да се подготвят", въпреки че се очаква бурята да заобиколи силно населените райони.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини