Община Черноочене сдържа миграцията, подпомагайки жилищното строителство

    Община Черноочене задържа миграцията към Западна Европа на своите жители , подпомагайки жилищното строителство. Благодарение на създадените условия за строителен бум много  млади хора все още живеят в нея. Други пък закупувайки жилища смятат да се върнат трайно ,след като припечелят от гурбет. Това сподели за Кърджали бг вести кметът на община Черноочене Айдън Осман.

     Новото строителство в общинския център е видимата част от работата на всички –община,институции,бизнес, подчерта Айдън Осман. Що се отнася до невидимата той посочи изработването на Подробен устройствен план, приемането му,изграждането на техническа инфраструктура, осигуряваща водоснабдяване, електроснабдяване, канализация.Това е изцяло от компетенцията на общината в партньорство с В и К и EVN, със съдействието на РИОСВ-Хасково, Басейнова дирекция-Пловдив, Министерството на регионалното развитие, посочи още Айдън Осман.

     Като цяло усилията да се обнови сградния фонд и да се задържат младите започват преди 15 години. Тогава много мъже от общината тръгват на гурбет, но влагат парите си в жилища в Черноочене. Предоставят им се общински терени. Откакто легално се работи в ЕС тръгват цели семейства, но те продължават да инвестират в апартаменти. От периферните населени места вместо в градовете Хасково и Кърджали се установяват в общинския център. Той е на 30 км. от Хасково и на 12 км от Кърджали. От Асеновград го делят 60 км.

     Имаме уникално географско местоположение на кръстопът, което също помогна за строителния бум, подчерта кметът.

    Георги Кулов

    Източник: Kardjali.bgvesti.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини