Учени от университета в Единбург отгледаха човешки яйцеклетки

Университетът в Единбург обяви, че за пръв път в историята в лабораториите му са отгледали човешки яйцеклетки до зрял стадий извън яйчниците. Експериментът обаче е бил успешен само при 10% от клетките, така че засега е само доказателство, че технологията изобщо е възможна и е отправна точка за разработването й, съобщава Би Би Си.

Жените се раждат с определен запас от незрели яйцеклетки в яйчниците си и малка част от тях започват да съзряват след началото на пубертета и стават годни за оплождане. Успехът на учените от Единбург е в това, че са успели да отгледат млади клетки, отделени от яйчниците в най-ранен стадий след формирането им, и в продължение на години да поддържат среда и условия, в които те да се развият до пълноценни яйцеклетки. Това включвало пълен контрол и наблюдение над нивата на кислород, хормони и протеини около клетките, които да стимулират растежа им.

Процесът действително отнел десетилетия преди да сработи сега за пръв път, разказват от Единбургския университет. Проблемът, с който предстои да се преборят учените обаче е, че уцелили правилната формула само при една от 10 клетки. А вторият съществен въпрос, който предстои да проверят, е дали изкуствено узрелите яйцеклетки могат да бъдат оплодени и пълноценни за отглеждане на живот като естествено узрелите.

Ако технологията се развие, тя ще даде възможност на огромен брой жени, преживели рак и химиотерапия като деца, да родят бебе със собствен генетичен материал, смятат учените. Причината е, че агресивните онкологични заболявания и терапите срещу тях често причиняват стерилитет, и когато това се случва при момичета, при които узряването и отделянето на яйцеклетките не е започнало, няма как част от тях да бъдат спасени и замразени за възможността за зачеване с инвитро в по-късна възраст. Друга цел на експеримента е и изследването отблизо на целия процес на съзряване на яйцеклетките, защото макар и този пръв успешен опит, все още за него се знае много малко, коментират учените от Единбург.

Източник: dnevnik.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини