Мароканецът-джихадист пред съда в Хасково: Искам да остана в България

Изображение 1 от 4

    “Не искам да ме връщате в Мароко, там ще ме изтезават в затвора. Искам да остана в България”. Това заяви в съдебната зала в Хасково 35-годишният мароканец Науфал Рашид Захри.

    В родината си той е обвинен в членство в терористична организация ИДИЛ, като е работил към принадлежащата в ИДИЛ служба „Механизация към Главна дирекция – Военни лагери“ в гр. Ал – Маядин, област Дер – Алзор, Сирия. В изпълнение на тази дейност се е придвижвал в Сирия, носейки колан с експлозиви, ръчни гранати, огнестрелно оръжие и боеприпаси.

    Науфал е минал нелегално българо-турската граница на 13 януари 2018-а в района на село Сладун, заедно с други мигранти. Групата е заловена и настанена в лагера в Любимец. Науфал се представил за сириец. По-късно обаче се оказало, че сирийският му паспорт е фалшив и била установена истинската му самоличност.

    Днес хасковският окръжен съд му наложи временна мярка за неотклонение “задържане под стража до 90 дни”. В този срок от Мароко трябва да пристигне искане за екстрадицията му.

    България има договор за екстрадиция с кралство Мароко от 2013 година.

    “Не съм терорист. Властите в Мароко ме търсят, защото съм бил в Сирия. Бях там със семейството си – жена ми и 6-те деца. Сега те са в Мароко”, обясни пред репортери Науфал Захри в дадената от съда почивка. ”Четири години бях в Сирия. Знаех, че службите в Мароко ме търсят, но не бях сигурен. Всички мои сънародници, които се върнаха от Сирия в Мароко, бяха арестувани”, обясни още той.

    Науфал Захри прекарал 8 месеца в Турция, докато му изработят фалшивия паспорт и се свърже с трафиканти. За нелегалното преминаване на границата с България платил на каналджиите 2200 евро.

    За престъплението, в което е обвинен, Науфал може да получи 30-годишна присъда в Мароко.

    Тодор Кръшков

    Източник: Haskovo.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (3)

    • 1
      Ер
      еро
      26 -2
      17:33, 12 фев 2018
      Тоя жихадист главорез направо на дръвника и сатъра даму клъцни гърчмуля .
    • 2
      Аа
      Аааааа
      23 -1
      18:25, 12 фев 2018
      Малко са нашите цигане,ами и тоя да го хрантутим!Калай в ******* и да наторява земята!Кой знае колко хора е убил!Никаква милост!
    • 3
      Ке
      Кенанския Маймун
      0 0
      10:03, 13 фев 2018
      Затворете го до края на дните му в една клетка в Кенанския Зоокът :))
      ...
    Последни новини