Илияна Йотова: На този етап Истанбулската конвенция не може да бъде ратифицирана. Преса

Смяна. 

"Монитор":

Заместник на Антонов поема НСО

Заместник на Ангел Антонов поема временно поста на началник на Националната служба за охрана (НСО). Президентът Румен Радев подписа указ, с който освобождава от поста генерал-лейтенант Ангел Антонов от длъжността му. С друг указ държавният глава назначи начело на службата досегашният заместник - началник на НСО полковник Росен Тодоров, който да изпълнява правомощията на Антонов.

Самият Антонов подаде оставка на 31 януари тази година, като слухове за рокадите в НСО се завъртяха седмица по-рано. Тогава от НСО отрекоха Антонов да има намерение да напуска. Впоследствие той подаде оставка пред президента Румен Радев, а МС одобри освобождаването му. Тогава бе съобщено, че Антонов овакантява поста, тъй като ще бъде назначен за консул в Санкт Петербург.

Конфискация. 

 "Дума":

Отнемат имоти за близо 500 000 лв. на бившия кмет на Неделино

Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество е внесла вчера в Окръжния съд в Кърджали иск за отнемане на имущество за 421 425 лв. на бившия кмет на Неделино Стоян Беширов.

Процедурата е по реда на отменения Закон за отнемане в полза на държавата на незаконно придобито имущество след получено уведомление, че Беширов е обвиняем за това, че като кмет на Неделино умишлено не изпълнил и нарушил служебните си задължения във връзка със Закона за обществените поръчки и от това са настъпили значителни вредни последици за общината.

Комисията иска да отнеме от Беширов, съпругата му и контролираните от тях търговски дружества земеделски земи и гори в кирковското село Загорски, гр. Неделино и гр. Ракитово, както и суми, преминали по банкови сметки и лични парични вноски в търговски дружества.

Припомняме, че следствието срещу екскмета на Неделино установи нарушения в 10 обществени поръчки, а щетите за общината възлизат на над 1 млн. лв.

Протести 

"Сега":

Сметките са реални, отвръщат от ЧЕЗ на протестите от кв. "Факултета"

Маргарита Насева от "ЧЕЗ - България" заяви, че сметките за ток в кв. "Факултета" са реални: Пред БНР тя каза: "Сметките за ток са отражение на консумацията - колкото са консумирали, толкова ще платят. Сметките са коректни. Тя бе категорична, че миналата година в кв. "Факултета" мрежата е ремонтирана изцяло, загубите там са намалели от 90 на 20% и така всичко, което се консумира, вече трябва да се плаща.

Тези коментари се наложиха заради протести на жители от кв. "Факултета" заради декемврийските сметки за ток. Излезлите на протест роми твърдяха, че сметките са надписани.

Спор. 

"24 Часа":

Илияна Йотова: На този етап Истанбулската конвенция не може да бъде ратифицирана

На този етап смятам, че Истанбулската конвенция, не може да бъде ратифицирана. Това заяви вицепрезидентът Илияна Йотова в "Панорама".

"Аз имам едно правило - с насилие не да приемеш документ за насилие. Българските граждани не знаят какво пише в този документ. Домашното насилие е огромен бич. Изместихме целия дебат и дискусия в една съвършено друга посока", обясни Йотова. Според нея грешката е тръгнала от Министерския съвет.

"Оцених мнението на президента. Не ви ли се струва, че прокуратурата и съда замениха парламентаризма? Няма решение на споровете в пленарна зала. Чува се: "Ще дадем това на прокуратурата", "ще сезираме прокуратурата". Тази критика е към всички, но и към управляващите, защото те задават тона. Не бива да увеличаваме това напрежение", смята Йотова.</p><p>Като лична победа за изминалата една година от встъпването в длъжност тя посочи способността да говори с хора от различни партии. "Нямам скрупули - мога да се обадя на всеки един министър и да му кажа какво мисля", заяви вицепрезидентът и определи първата година като "година на амбиции, на много работа", която е преминала като един миг.

112.

"24 Часа":

С 13% по-малко фалшиви сигнали на телефон 112

С 13% са намелели фалшивите сигнали на телефон 112, отчетоха от дирекцията по повод Европейския ден на системата за спешни повиквания. От общо 4 милиона обаждания през миналата година,  над 2 милиона са били за оказване на помощ. В момента се разработва нова система за спешни повиквания  в която сигналите могат да се получават и чрез социалните мрежи, предаде БНТ.

Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини