145 години от обесването на Апостола: "Лъвский: европеец в българско” в Асеновград

    Тази година ще отбележим 145 години от обесването на Апостола на свободата Васил Левски. В Асеновград това ще стане в рамките на няколко дни с програма, организирана от Общината, Архиерейското наместничество, Градската библиотека, читалище „Св.преп. Паисий Хилендарски“ и Военно формирование 24490.

    На 16 февруари в 10:00 ч. в библиотеката ще се състои поетична утрин „С Левски в сърцето“, подготвена от литературен клуб „Орфей“.

    Традиционният поход-поклонение до манастира „Света Петка Мулдавска“ ще тръгне от Асеновград в 12:00 ч. на 18 февруари. Смята се, че в обителта е едно от скривалищата на Апостола. Както всяка година и тази се очаква включването на групи от цялата страна.

    На следващия ден, отново в 12:00 ч., ще започнат възпоменателен митинг и панихида пред паметника на Левски в града.

    Програмата по отбелязване на годишнината ще приключи на 22 февруари с филмова прожекция. Тогава за първи път в Асенвоград ще бъде показан новият филм „Лъвский: европеец в българско”. Лентата е художествено-документална с игрални възстановки и анимационни сцени, а в документалната част участие вземат изтъкнати историци като проф. Пламен Митев, Дора Чаушева, Теодор Тончев и проф. Иван Стоянов. Филмовата част е придружена от рецитал на стихове от Ботев и Вазов за Васил Левски, както и строфи от съвременни поети за Героите. В ролята на Христо Ботев е режисьорът Искрен Красимиров, станал популярен като съвременния двойник на Войводата, а „живият Левски“ на екрана претворява носителят на „Икар“ Симеон Владов. Филмът е дело на „НЕзабравимата БЪЛГАРИЯ“

    Асеновградчани могат да видят филма на 22 февруари от 13:30 ч. в библиотеката.

    Източник: asenovgrad.net

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини