Никола Чанев: Община Кърджали се управлява в разрез със морала!Кметът:всичко е прозрачно!

Изображение 1 от 2

    Община Кърджали се управлява в разрез с морала. Има случаи и на конфликт на интереси,за които ни алармират граждани. За съжаление кърджалийци все още се страхуват да влизат в сградата на Областна администрация със сигнали за нарушения. Това заяви пред журналисти областният управител на Кърджали Никола Чанев. Той изнесе пред медиите сигнали, които според него са пример на използване на служебно положение за облагодетелстване. Очаквам институциите , които имат отношение към сигналите да се самосезират. Разследването не е от компетенцията на Областна администрация, подчерта Чанев. Той посочи,че става дума за случаи от ниво селски кмет до ниво зам.-кмет на община.

    Областният управител цитира документи изнесени на сайта на Община Кърджали, като заповед на кмета инж.Хасан Азис и договор между него и заместничката му Веселина Тихомирова за отдаване под наем без търг или конкурс на общинска земя от 9 дка в землището на с.Дъждино. Кметът е подписал заповед и е сключил договор за отдаване на земя под наем без търг или конкурс на общинския съветник от ДПС Байрам Йозкан Байрам с площ от 18,77 дка в землището на с.Зимзелен. За отдаването на имотите е гласувано на сесии на местния парламент и са част от приетата за 2017 г. Програма за придобиване и разпореждане с общинска собственост. Областният управите даде пример и за конфликт на интереси със селски кметове. Отстраненият кмет на село Звиница е бил член на управителното тяло на фирма „Мехтех сервиз“АД. Същата е имала договор за снегопочистването на пътищата в землищата на Звиница и на Мост.Кметът на Звиница не е имал възможност да упражнява контрол над нея,което е красноречив пример на конфликт на интереси.Кметът на Мост пък бе отстранен заради това,че представлявал с пълномощно баща си във фирма в разрез със закона.

    Не е морално общината да се ръководи по този начин. Искаме да знаем какви са декларираните в договорите инвестиционни намерения от Байрам Байрам и Веселина Тихомирова? Имало ли е и други кандидати за отдадените под наем земи, попита областния управител. Той каза, че има още сигнали от селата, които се проверяват.

    Процедурата по отдаването на земите е законна. Тя е напълно прозрачна, лаконичен бе кметът Хасан Азис.

    От пресслужбата на Общинска администрация тълкуваха спазването на законовата уребдба по следния начин:Съгласно ЗСПЗЗ и Наредбата за придобиване, управление и разпореждане със земите от ОПФ на общината, земеделски земи могат да се отдават под наем или аренда без търг или конкурс, за срок от 6 стопански години, след решение на Общински съвет в следните случаи:

    когато са заети с трайни насаждения

    когато не са били използвани две или повече стопански години

    на собственици или ползватели на животновъдни обекти с пасищни селскостопнски животни, регистрирани в ИИСна БАБХ, когато земите са пасища, мери и ливади

    в др. случаи, определени в закон.

    Установяването на състоянието на тези земи се извършва от комисия с участието на служители на общинска адмнистрация и кметовете на съответните населени места, в които се намират земите.

    В отделен раздел на Годишната програма за управление и разпореждане с ОПФ се включват земите, които ще се отдават без търг или конкурс за срок от 6 стопански години.

    Програмата се приема от Общински съвет, след което стартира процедурата – издаване заповед на кмета на общината, в която се земите се посочват по населени места, категория площ , срока за отдаване, наемната цена за една стопанска година, съгласно чл.10, ал.1 от общинската Наредба за земеделските земи, в зависимост от категорията на земята. Заповедта на кмета на общината се обявява в местните вестници и по населени места, чрез кметовете на кметства.Заявленията се подават по образец, одобрен със заповедта на кмета на общината.Сключването на договорите се извършва по поредността на входиране на заявленията в общината.

    Георги Кулов

    Източник: Kardjali.bgvesti.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (1)

    • 1
      Не
      неудачен областен
      1 -2
      19:25, 9 фев 2018
      Този областен е за проверка,загърбил държавните дела и се занимава със задачите на мегакомисията.

    Още новини

    Последни новини