10 °C

„Капитал“: Най-богатият чех купува „Теленор“

Най-богатият чех, Петр Келнер, е избраният от „Теленор“ (Telenor) нов собственик на българския телеком, съобщи „Капитал“, като се позова на три независими източника.

В момента тече допълнително финансово проучване на придобивания бизнес и преговори по предварителния договор. Очаква се преговорите да приключат до края на април, а след това да се поиска разрешение от регулатори, така че реално смяната на собствеността може да стане към средата на годината, отбелязва изданието.

Освен „Теленор“ в България чрез групата си PPF Петр Келнер купува и сръбския и черногорския бизнес на норвежкия оператор. За унгарския няма потвърждение.

Келнер е определян като най-богатия човек в Централна и Източна Европа със състояние от 16 млрд. долара. Групата му PPF управлява активи за над 35 млрд. евро в индустрии като банкиране, финансови услуги, застраховане, биотехнологии, земеделие и имоти. Петр Келнер вече има опит и в телекомуникациите, където държи над 80% от 02 – най-големия оператор в Чехия и номер три в Словакия с общо над 7 млн. абонати в двете страни.

Източник: capital

Видеа по темата

Коментари в сайта

Последни новини