Съдия с отвод по делото срещу шефа на Държавния архив за иманярство

    Делото срещу подсъдимите за иманярство шеф на Държавния архив в Хасково Станислав Станилов и Ара Хуманян тръгна с фалстарт в Окръжния съд. Още на първото заседание, което беше определено за разпоредително, съдията-докладчик Боряна Бончева си направи отвод. Причина за това стана нейно решение от досъдебната фаза. „Допуснато е обезпечение, по което се е произнесъл съдията-докладчик, в мотивите на което е приета вероятна основателност на обвинителната теза“, заяви в съдебната зала съдия Бончева. Така делото трябва да бъде разпределено на друг магистрат, който ще трябва да нарочи нова дата за разпоредителното заседание.

    Двамата мъже са обвинени за иманярство, а на Хуманян ще се търси отговорност и за държане на цигари без бандерол. Те бяха закопчани през март 2016 г. в барче в блок 16 в хасковския квартал Орфей. От полицията обявиха, че при обиски и претърсвания са открити и иззети общо 590 монети и антични предмети с културно-историческа ценност. На двамата е повдигнато обвинение за незаконно държане на археологически ценности.

    Преди отлагане на делото защитникът на Ара Хуманян – адвокат Антон Попов поиска делото да се върне на прокуратурата заради нарушения. Според юриста в обвинителния акт били вписани 30 кутии цигари повече, отколкото в постановлението за привличане на клиента му като обвиняем. Освен това не става ясно какъв е общият умисъл между двамата обвиняеми, каза още Попов и пледира делото да бъде върнато на държавното обвинение. Тъй като обаче съдията-докладчик си направи отвод, защитата ще има възможност да отправи исканията си в следващото разпоредително заседание.

    Анета Кутелова

    Източник: Haskovo.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (6)

    • 1
      Ке
      Кенанския Маймун
      37 -5
      11:33, 8 фев 2018
      Терор срещу обикновените хора , А Делянчо Кумеца и Даниел Врабеца от Форуком на свобода ???
    • 2
      По
      Поназнайващ
      32 -1
      12:12, 8 фев 2018
      Авторкатааа, проверявай фактите: делото не е срещу длъжностното лице Станилов, шеф на архива, за да го пишеш като заглавие, а срещу физическото лице Станилов; не е по обвинение за престъпление по служба, а ще се доказва е ли извършил престъпление като гражданин; още повече обвинението не е в иманярство, чети членове и пиши вярно, защото може да увиснеш с дело за разпространяване на лъжлива информация и уронване на престиж.
      • Ха
        Хасково
        4 -13
        15:23, 8 фев 2018
        Коментарът е скрит заради голям брой отрицателни гласове. За да видите коментара, натиснете тук
    • 3
      Ха
      Хасково
      9 -6
      15:06, 8 фев 2018
      А някой разбра ли , защо си прави отвод Борянчето?
      "Допуснато е обезпечение, по което се е произнесъл съдията-докладчик, в мотивите на което е приета вероятна основателност на обвинителната теза" ???
      На български - дреме ми на оня работа, за делото! Е ,заплатата ще си я вземе, разбира се!
      • По
        Поназнайващ
        10 -1
        15:39, 8 фев 2018
        Тц, не позна госпожата!... А в коментара ми никъде не изразявам опасения какво ще му се случи на г-н Станилов, а какво може да се случи на автора, използващ некоректно информация, за да подвежда! Всички знаем, как се нарича това...Клевета! И в този ред от фалшива информация е и вашият коментар за наетия бат Димо! А какво ще се случва с някой обвинен, може да се каже, когато всичко приключи!
      • Iv
        Ivo
        3 0
        08:24, 9 фев 2018
        На български - допуснато е нарушение на презумпцията за невиновност от страна на съдийката. Достойно си признава за грешката и се оттегля. Само този, който не работи, не греши понякога.
    Последни новини