4 февруари е Световен ден, посветен на рака

4-ти  февруари е Световен ден за рак. Денят е важен не само за реазпространението на информация за причините за заболяваето, но и е посветен на повишаването на осведомеността за превенцията.

Според последните здравнии данни, събрани от Европейската статистическа агенция „Евростат”,  през 2014 г. почти 1,3 млн. души са загинали от рак в ЕС. Това  е повече от една четвърт от общия брой смъртни случаи. Малко по-голям е делът на смъртните случаи в следствие на рак сред мъжете, отколкото сред жените.

Длът на смъртните случаи от рак в общия брой на смъртните случаи е надвишил 30,0% в Дания, Ирландия, Нидерландия и Словения.  Обратно- по-малко от една пета от всички смъртни случаи в България и Румъния са причинени от рак.

За ЕС стандартната смъртност при рак е 261.5 на 100 000 жители. Засегнатите от рак на  на възраст 65 и повече години са били почти 13 пъти повече отколкото останалите.

Сред държавите-членки на ЕС най-висока е смъртността  в Унгария, Хърватия и Словакия. Там  над 320 на 100 000 жители през 2014 г са починали от рак. Кипър отчита най-ниската смъртност от 201 на 100 000 жители.

Според анализа през 2015 г. в ЕС около 7,3 милиона пациенти са били изведени от болници след леение за неоплазми. През 2014 година. болничният престой е бил най-кратък в Австрия. Следват Германия, Унгария, България и Естония.

През 2015 г. средната продължителност на престоя на пациентите за диагностициране варира от 4,8 дни в България до 10,1 дни в Португалия.

Сред операциите и процедурите за диагностициране или лечение на рак, най-честата е колоноскопия- процедура за изследване на вътрешността на дебелото черво. През 2015 г. са извършени повече от половин милион операции с данни за отстраняване на част или цяла млечна жлеза.

Анализът на Евростат посочва още, че през 2015 г. в държавите-членки на ЕС има около 18 000 онколози. Сред шестте най-големи държави-членки на ЕС-Германия, Франция, Обединеното кралство, Италия, Испания и Полша броят на онколозите през 2015 г. варира от 968 във Франция до 4 333 в Италия.

Според данни на Световната здравна организация /СЗО/ ракът е водеща причина за смъртните случаи, причинени от хронични неинфекциозни болести, а всеки пети смъртен случай в света е в резултат на раково заболяване.

Начина на живот и бит на хората и тяхното поведение, навици и обичаи са в основаа на  80% от злокачествените заболявания. Около една трета от смъртните случаи от рак се дължат на 5 водещи поведенчески и хранителни рискове: индекс на висока телесна маса, нисък прием на плодове и зеленчуци, липса на физическа активност, тютюнопушене, употреба на алкохол.

Превенцията е изключително важна. Познаването на причините за развитие на рак, както и редовната профилактика могат да намалят заболеваемостта или заболяването да се хване в начален стадий. Много видове рак имат висок шанс за излекуване, ако се открият в ранен стадий. Редовно ходете на профилактични прегледи е изключително важно, около 30% от раковите заболявания са потенциално предотвратими ако бъдат открити навреме.

Haskovo.net

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини