Учениците от Чепеларе показаха новата суперкола, с която ще участват на състезанието за автомобил на бъдещето

    Тази година автомобилът ще има ново име: STORM-K, в чест на починалия миналата година Иван Костадинов, ръководил отбора през последните пет години

    Отборът на Професионалната гимназия по селско, горско стопанство и туризъм „Н. Й. Вапцаров“ в Чепеларе показа новата кола, с която ще участва на състезанието за автомобили на бъдещето Shell Eco-marathon, което тази година ще се проведе в Лондон. Суперколата има нова визия, а в нея са заложени и нови идеи, генерирани от учениците от 9,10 и11 класове, с ръководител на отбора инж. Тодор Лазаров. Тази година талантливите конструктори създават съвсем нова кола, с иновативна аеродинамична форма, като изцяло променени са телеметричната система и управлението, уточни инж. Лазаров. За първи път ще се използват и нови композитни материали (карбон, кевлар, пчелна алуминиева пита), поясни още ръководителят на момчетата и момичетата от Чепеларе.

    Колата ще е напълно готова през месец март, след което ще започнат тестове на писта Калояново, като отборът на родопските конструктори си е поставил за цел да постигне 400 км с 1 kW/h енергия.

    Пилот на прототипа е Даниел Кабаков, а механици Владимир Шоков, Валентин Карабаджаков, Васил Сивенов, Сивестър Ботев, Васко Адамов и
    Евгени Бунзин. Дизайнери са Рафаела Аврамова и Камен Травлев. В проекта участват и инж. Георги Ралчев - отговарящ за механиката на колата и инж. Владимир Георгиев - създал  ел.схема и контролера на автомобила.

    Отборът на децата и ръководителите от Чепеларе благодарят на всички фирми и специалисти, които са им помогнали за конструирането на екологичния автомобил.
    Shell Eco-marathon е инициатива на Shell за посрещане на нарастващите енергийни нужди на планетата по отговорен и устойчив начин, като използва интегриран подход, обединяващ студенти, партньори и широката публика.
    Shell Eco-marathon е глобално състезание за енергийна ефективност и икономия на гориво – широка платформа за изява на млади професионалисти, която активно ангажира бизнеса и академичната общност в намиране на решения за устойчив транспорт. Състезанието изисква прилагане на иновативен подход в търсенето на решения, проява на креативност, и сътрудничество и работа в екип. То дава възможност за практическа работа на студентите, от която те придобиват ценни знания и умения.

    Освен традиционните горива за ДВГ, отборите използват алтернативни източници на енергия – водородна клетка, електроенергия, слънчева енергия. Целта на състезателите е да изминат максимално разстояние с един литър гориво/единица енергия. Като условия, финансови ресурси и техническа база България може да е далеч от страни като Германия, Франция и Италия, но не и като студентски (и ученически) талант и ентусиазъм. В изданието на маратона през 2013г, дебютиращият тогава отбор на Чепеларе се класира на 24 място в електрическия клас „Прототипи“. На две места под тях, на позиция №26, се класира италианският отбор.

    СмолянБГвестинет

    Коментари в сайта

    Последни новини