Нарушенията в съня са ранен етап на Алцхаймер, преди появата на други симптоми

Точните причини за болестта на Алцхаймер остават неизвестни, но според т.нар. „амилоидна“ хипотеза, в основатa на болестта е натрупването на белтъка бета-амилоид в тъканите на главния мозък. Концентрацията на този белтък се променя с денонощните (цикадни) ритми на организма. Тя се понижава по време на сън и се увеличава при бодърстване, нараства и при безсъница или недостиг на дълбок сън. Знае се, че при пациенти с Алцхаймер са нарушени циклите на сън и бодърстване. За първи път сега изследователи установяват, че такова увреждане на биологичния часовник настъпва на много ранен етап, когато все още няма явни симптоми, като угасването на интелекта. Резултатите от изследването на учените от Медицинското училище на Вашингтонския университет са публикувани в JAMA Neurology.

Изследователите наблюдавали циркадните ритми на 189 души на възраст средно 66 год. Нито един от тях нямал проблеми с паметта, мисленето, концентрацията на вниманието и т.н. На всички било извършено изследване за амилоидни петна в мозъка или за нивата на белтъка в спинална течност, или и двете. Една-две седмици участниците в изследването носели денонощно гривни тракери, които проследявали съня и бодърстването. Освен това всяка сутрен описвали подробно в дневник как са прекарали нощта. 

При 50 от участниците от различен пол и възраст били установени аномалии, които показвали начало на развитието на Алцхаймер. При всички се наблюдавало и явно нарушаване на цикадните ритми. Те не изпитвали липса на сън, но сънят им бил разпокъсан, често се будели през нощта и страдали от дневна сънливост, задрямвайки за кратко през деня. През денонощието кратки периоди на активност и спад постоянно се редували, което засега не се отразявало на работата на мозъка, но се проявявало в амилоидни натрупвания в тъкните му.

Учените засега не знаят кое е причина, кое следствие, дали нарушаването на цикадните ритми води до болестта или измененията в мозъка, свързани с болестта водят до промяна на биологичния часовник. Но може да се твърди, че тази промяна е биомаркер на болестта на Алцхаймер, уверени са авторите на изследването.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини