Приеха бюджета на Община Перник за 2018г.

На извънредно заседание на Общинския съвет вчера беше приет бюджета на Община Перник за 2018 година. Неговата макрорамка е 58 330 760 лв., съобщиха от пресцентъра на Общината. По време на дебата кметът Вяра Церовска заяви пред местните законотворци, че първата финансова година в която изпълнението на приходите е над 90% е 2017 година. Просрочените задължения през миналата година са били 21 млн. лв, към настоящия момент те са 16 млн. лв. 

В рамките на сесията Вяра Церовска се мотивира и по отношение облигационния заем от 6 млн. лв, който предлага да вземе Общината.

„Лихвата, която е за периода от 2009 до 2014 г., когато са натрупани основните задължения към НАП, е била 25%. Сега основният лихвен процент плюс десет пункта е лихвата, която ние трябва да плащаме към НАП за старите задължения. На практика разходите ни са основно затова, тъй като няма човек в залата, който да не е запознат как се развиват и какви са възможностите на Община Перник и какви са задълженията , които ние като цяло дължим“, коментира Церовска.

На сайта на Общината на 23 януари 2018 г. са предложени начините на разпределяне на този облигационен заем, как да бъдат изразходвани, за което предстои обществено обсъждане, насрочено за 23 февруари.

Кметът Вяра Церовска заяви, че бюджетът е реален, а не кух бюджет. „Няма да си позволя да правя и да залагам големи разходи, за да се трупат допълнителни тежести на Общината", уточни тя и добави, че 36 000 000 лв. са всички задължения на Общината, от тях 16 000 000 лв. са просрочените задължения, към доставчици сумата е 8 300 000 лв.

По отношение на това как са разпределение средствата за второстепенните разпоредители кметът още в самото начало отбеляза, че те са недостатъчни, но са сравними със средствата, които са получавали досега. „Имахме съображенията в промяната на минималната работна заплата в издръжката на кметствата", посочи Церовска. 

Основният приоритет, който има Община Перник, е образованието. „Това не се отнася по средствата, които са субсидирани, но е отразено и в отношението ни към поддържане на тези училища, които имат допълнителна общинска подкрепа от 90 хиляди, сега са заложени 150 000 лв., с единствената цел учебните заведения в Рударци, Кладница, Дивотино, Ярджиловци и Драгичево да продължат да съществуват. Отделно от това въпреки Оздравителния план и незавидната финансова ситуация на Община Перник поддържаме културните институции, към тях също сме подходили с разбиране и повишаване на минималната работна заплата, увеличили сме средствата за спорта, което е видно в предложения бюджет. Към здравеопазването също имаме ясно отношение и факта, че общинското ни здравно заведение не натрупва задължения и получава редовно средства, говори за ясна политика“, посочи Вяра Церовска.

Източник: focus-news.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини