Въздухът в Първомай е силно запрашен

През последните дни, от 26 януари до днес, неизменно наличието на фини прахови частици във въздуха над Първомай е над допустимата норма. Чистият въздух не е проблем само на столицата, въпреки непрекъснато заливащата ни информация за почти настъпилия апокалипсис там.

От станциите се следят два вида частици РМ10 и РМ2,5 – като цифрите означават техните размери в микрони. И двата вида са опасни, но поемането на първите може да бъде предотвратено с функцията на носовата кухина. Вторите, обаче, преминават безпроблемно и се наслагват в дробовете ни.

Допустимата среднодневна норма от 50 µg/m³ за РМ10 е надвишавана непрекъснато от 26 януари до сега. На 28 януари, около 19 часа РМ10 са достигали над 600µg/m³,а средно за деня са около 150µg/m³. Според законодателството това е допустимо само в 35 дни в годината, а за последните десетина дни в Първомай се е случвало повече от 5 пъти.

Нормата на РМ2,5 се изчисляват средногодишно, т.е. ако в определен период от годината запрашеността с този вид частици е голяма, но през останалото време е под определените 30µg/m³, то това се счита за добре. Затова е любопитно да се проследи наличието на РМ2,5 в един по-дълъг период.

Митът, че тук въздухът е по-чист отколкото в столицата и другите големи градове, е разбит и може да се твърди, че това се дължи основно на отоплението на твърдо гориво. Първомай е един от малкото градове, чиито улици се мият през лятото, много малко са производствата, които изхвърлят прах, а колкото и да е нараснал автомобилният парк-задръствания няма.

Според синоптиците, през следващите дни ще настъпят процеси, които ще намалят запрашеността на въздуха, а през последния час и в Първомай тя е значително по-ниска, но все още над допустимите норми.

Теодора Кирякова

Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (7)

  • 1
    Пи
    ПИТАГОР
    6 -2
    11:07, 29 яну 2018
    Нимойте лъжите хората тедо. Въздуха е много чист почти кристален демекь с кристалчета в него. Щом ангу и фитлето не са били сезирани значи всичко е точно както се пее в една песен. Вместо да ми слагаш в тоя сайт шарени картинки иди интервюирай ангу и фитлето те да ти обяснят. Сезирай ги искай от тях да се раздаде на всеки по един противогаз хем хората ще дишат по спокойно хем който има грозна жена няма да се срамува от нея в това има както здравна така и социална полза. Веке толкова години не дишаме тоя въздух ангу и фитлето правят кекс с нас ти ся ми тръгнала да виеш след като си гледала сутрешния блок ай сиктир иди и до овергаз и им кажи да намалят малко цената на синьото гориво бъди обществено отговорна журналистка.
  • 2
    От
    от Първомай
    6 0
    15:24, 29 яну 2018
    Това за миенето на улиците не го разбрах. За дъждовете ли намеквате?
  • 3
    11
    1111
    6 0
    15:34, 29 яну 2018
    Как няма да е запрашено и до нас с тия перфектно асвалтирани улици,особенно в Любеново и Дебър?Сега е така от печките на дърва и въглища,алятото от какво е????
  • 4
    12
    1212112
    4 0
    15:57, 29 яну 2018
    От опесъчаването на улиците също.
  • 5
    Не
    Не думай
    3 -3
    09:16, 30 яну 2018
    То запрашаването идва от Алкаото и печките на дърва и въглища. Едно пране не можеш да изкараш навън...
    За Първомай важи максимата "и като замирише на пушек (или Алкао), значи се е проветрило"
    • Пи
      ПИТАГОР
      6 0
      09:38, 30 яну 2018
      Ъм ко му е на алкаото много хубаво си мирише едно време като ви миришеше на офце по хубаво ли ви беше. За тва дишайте със широко затворени усти и сичко жъ ви е наред. Като много знаете направете един клуб екогластност в пърумай изкопайте ония древни седесари ганев дикоф зъболекарите и разни други напрайте кръгла маса пред общинътъ и искайте чист въздух ко само ми пишете из тия сайтве. Кажете на дикоф че освен прокар на пърумаеца му трябва и чист въздух.
  • 6
    Ня
    няма
    2 0
    18:48, 30 яну 2018
    Запрашването е насвякъде и е целогодишно. Предлагам да не обвиняваме само предприятията,които все са ви виновни на повечето. Никой не чисти главните улици с машина. Да не говорим за малките улички. Нереално е през пролетта и лятото за 1 нощ след като си чистил прахът у дома на сутринта пак да е прашно. Нямам думи. Но господина с очилата се крие и само обикаля с колата си града и ходи да се здрависва с хората.....
Последни новини