Община Ардино санира джамията в Горно Прахово, кметът на петъчна молитва

Над 30 мюсюлмани се събраха на традиционната петъчна молитва (джума намазъ)в местната джамия в ардинското село Горно Прахово. Сред тях бяха и кметът на община Ардино Ресми Мурад и председателят на джамийското настоятелство Орхан Мехмедали – Караджа.

В своето хутбе имаминът Мехмед Ахмед запозна вярващите с истинските ценности на исляма. Той отбеляза,че раят (дженнет) се спечелва чрез добри дела и покорство към Сявещената книга на мюсюлманите - Корана.В края на своето хутбе той пожела на целия ислямски свят и на цялото човечество мир, благодат и земно щастие.

Мюсюлманският дом в Горно Прахово датира от 1927 г. Той е построен по инициатива на покойния директор на първото местно светско основно училище Емин ефенди.

През 1992 г. е построено допълнително минаре от покойния местен майстор Ахмед Салим с височина 25 метра.

Председателят на джамийското настоятелство Орхан Мехмедали – Караджа сподели, че изселници от Горно Прахово, които живеят в турския град Измир са дарили молитвени килими за интериора на молитвения дом. Със средства от община Ардино е ремонтиран покривът, поставени са нови олуци и нов купол на минарето. Сградата е санирана външно и вътрешно.

Това съобщиха от Общинска администрация Ардино.

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини