Общината ще плаща охраната в училищата, приеха бюджета за 2018-а

129 000 лева в бюджета за поемане на охраната в общинските училища, бе едно от предложенията на бюджетната комисия към ОбС, което днес бе одобрено от съветниците. Идеята бе на директора на Езиковата гимназия Деян Янев, лансирана по време на общественото обсъждане на бюджета на 8 януари. Янев се аргументира, че по този начин ще спре събирането на пари от родителите и припомни, че тази практика бе обявена за незаконна и нежелана от министъра на образованието. Предложението му бе взето предвид от комисията по бюджет и финанси и влезе в списъка с промени, с които днес съветниците прекроиха проекто-бюджета за 2018 година, предложен от кметската аднимистрация.

От 300 на 400 хиляди стават парите за спорт според гласуваните промени, а за култура от 70 000 на 150 000 лв. Младежкият център ще получи допълнително 25 000 лева за младежки дейности, сдруженията с нестопанска цел могат да разчитат на субсиди в размер до 30 000 лв., а еднократните помощи за изявени спортисти е в общ размер 10 000 лв.

Бюджетната комисия прекрои и капиталовата програма, като реши един милион да отидат за ремонт на улиците в селата, а останалите 374 500 лв. за ремонт на градските улици.

За финансиране на всички тези допълнителни разходи съветниците увеличиха приходната и съответно разходната част на бюджета с 625 000 лева.

“Откъде ще дойдат тези допълнителни пари? Данъци ли ще увеличаваме?”, попита кметът Добри Беливанов. Градоначалникът заяви, че промените в бюджета са му били представени в 8.20 часа тази сутрин и администрацията нямало как да ги обсъди. Той призова съветниците да гласуват неговото предложение, а после евентуално да гласуват промените.

От “Коалиция за Хасково” обаче опонираха, че бюджет се гласува, а ако кметът не е съгласен с него, може да го вкара в съда. Светослава Стоянова обаче предупреди, че за първи път бюджетът на общината е плод на всички съветнически групи и ако той бъде атакуван в съда, това ще е атака срещу всички съветници.

Финансовата рамка бе подкрепена и от ДПС. Йозджан Мехмед заяви, че освен предложенията от общественото обсъждане, в промените са залегнали и предложения от други съветнически групи, което я превръща в действително представително общо решение. Той обясни, че увеличените приходи ще дойдат не от вдигане на данъци, а от подобряване на събираемостта.

Предложените промени в бюджета бяха приети с внушително мнозинство, с два гласа “против”.

Тодор Кръшков

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (6)

  • 1
    Аз
    аз
    8 0
    13:00, 26 яну 2018
    А какво ще се случи с вече платените пари за охрана?
  • 2
    Ка
    Как ?
    16 -4
    13:27, 26 яну 2018
    Как да се подобри събираемостта ? Та за нея отговаря Румен Тинчев. Та той, какво може да подобри ? С пушене на пури и селски лафчета - няма как. А и как е прецакал дирекцията си ..... Не не , с некадърници, като него - няма как .
  • 3
    Бр
    брех
    16 -5
    14:31, 26 яну 2018

    Да разбираме ли че общинския съвет най накрая заработи в полза на гражданите?

  • 4
    Хр
    христина
    6 -5
    15:04, 26 яну 2018
    Приказки,приазкиии чували сме ги! Пак ще измислят за какво да събират пари нелегално в училищата! То да не е от вчера! Така ще е западнала работа,като няма община която да ги поддържа!
    • Не
      Незапознат
      2 -3
      21:10, 26 яну 2018
      Разбира се че ще продължат да се събират пари.Само че проформата ще е друга.В това след време че се уверят и тези които не се съгласни с вашето мнение.Надявам се предложението да не се приеме не защото е лошо като идея а защото добрите идеи не винаги подобряват човешкият живот или го променят към по добро когато в изпълнението и се включат хора които имат съвсем различни цели.Макар на пръв поглед да не са користни.Сега всяко у-ще заплаща от собственият си (делегиран) бюджет за охрана.Ако отпадне това перо средствата от него за пред обществеността чрез медиите ще са за подобряване на ''материално учебно техническата база''общо казано.Но това в повечето случаи няма да е вярно.Тези пари се решават как и за какво да са похарчени пак общо казано от ръководството.Като се има предвид как са НАЗНАЧАВАНИ директорите вероятността да е еднолично е голяма.Така че дали ще се събират пари от родителите зависи от индивидуалното решение на ''чорбаджията''на учебното заведение.Дали ще пренасочи средства към нужното или пък към подобряване на луксозната обстановка на кабинета си или пък допълнително стимулиране на ''заслужили'' лица от педагогическият персонал.Има и други подобни неща но споменаването на тези две са достатъчни да си отговорите следващият път защо ви искат пари.Но и извън този аспект нещата стоят някак си не така.В статията се споменава че тези пари ако се одобрят ще са за общинските у-ща.Ами държавните?Те са в града ни.Няма ли да се получи Общината да е майка за едни и мащеха за други?И другото важно което не трябва да се забравя е че този който плаща той поръчва музиката.Поръчителите ще са точно пък тези които постоянно са в някакъв ''гейт''.Иронията ще е пълна ако охранителнта фирма е НАЗНАЧЕНА така както ръководителят на учебното заведение.
  • 5
    Гр
    Гражданин
    3 -1
    21:12, 26 яну 2018
    До Как - Р.Тинчев - педя човек, лакът език е пълен некадърник. Цял живот е лизал з......ици, какво може да се очаква от него. Но нали е дружка с кмета, затова го търпят. От него работа не чакайте.
Последни новини