Български академици срещу ратификацията на Истанбулската конвенция

Български академици са сериозно разтревожени за обсъжданата ратификация на Истанбулската конвенция, стана ясно от тяхна публична позиция.

"Зад медените думи уж в защитата на жените и децата от насилие наднича лицето на нравственото разтление, на отказа от традиционните ценности за семейството и най-вече отказ от Божиите заповеди за морален и почтен живот и организация на семейството и обществото", се казва в позицията им.

Неслучайно и Светият Синод на православната църква категорично осъди тази конвенция и предупреди за опасностите, които се крият зад неясния и неточен превод.

Категорично е и осъждането от главния мюфтия на Република България Мустафа Хаджи. И нека си припомним думите на пророк Исая: "Тежко на оногова, който приема доброто за зло, и злото за добро, тъмнината за светлина, и светлината за тъмнина", цитират академиците.

В призива си те се обръщат към президента Румен Радев, към председателя на Народното събрание Цвета Караянчева и към премиера Бойко Борисов, към вас господа, лидери на политическите партии в парламента на Република България.

"Не допускайте ново разделение на българското общество по такъв безсмислен и вреден повод. Всички сме против насилието срещу жени и деца, но защитата трябва да става не с конвенции със съмнително съдържание и нездрав смисъл, и с много "подводни камъни", налагани с брутален натиск отвън. И кой нормален човек ще отхвърли казаното в Библията, че Бог мъж и жена ги сътвори, а не другояче?", пишат академиците.

Те припомнят историята ни и акцентират, че е време да защитим традиционните си православни ценности, почиващи върху хилядолетно историческо и културно развитие.

Призивът е подписан от акад. Антон Дончев, акад. Константин Косев, акад. Георги Марков, акад. Стефан Воденичаров, акад. Благовест Сендов, акад. Васил Сгурев, акад. Людмил Стайков, акад. Васил Гюзелев, акад. Дамян Дамянов.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини