Митниците 5 г. работели с ”пробита” система

БАЦИС е приета с множество недостатъци през май 2013 г. и чак тази пролет може да се очаква тя да получи адекватно ниво на защита.

Това стана ясно от думите на изпълнителния директор на Българската петролна и газова асоциация Андрей Делчев пред bTV. Tой посочи, че само за 6 месеца от Българската акцизна централизирана информационна система (БАЦИС) са изчезнали около 300 000 транзакции - това са стотици милиони левове.

БСП алармира миналата седмица, че акцизната система е била манипулирана с намерението да се укриват ДДС, акцизи и мита. От ГЕРБ отрекоха да е допуснато подобно нарушение.

„За нас това е бизнес проблем, започнахме да говорим за него преди 5 години”, изтъкна Делчев. Той допълни, че приетата с недостатъци система е струвала на икономическите оператори 150 млн. лв.

Тези пари ги плащаме ние, това са допълнителни стотинки върху цената на горивата, а след това и още пари в хода на нагаждането на системата." По думите на Делчев ниската степен на защита е нещо, за което многократно са сигнализирали институциите.

„Много години ние в разговори с Агенция „Митници” казвахме, че системата може да бъде манипулирана – казваха ни „Няма такова животно”, разказа Делчев.

Така в крайна сметка браншовата организация сезирала главния прокурор, а той – ДАНС. Агенцията излязла със секретен доклад, който потвърдил опасенията на бизнеса – в системата могат да влизат както митничари, така и ИТ специалисти от поддръжката. Всички те можели да заличават транзакции без да оставят следа.

Всяка транзакция може да бъде влакова композиция или танкер, за които след това не се плаща акциз.

Според Делчев обаче по-големият проблем не са тези, които манипулират системата, а този, който е разрешил внедряването й – директорът на Агенция „Митници”.

Той отбеляза, че според доклада на финансовия министър Владислав Горанов, техническите проблеми в БАЦИС са отстранени, но срокът за прилагане на мерките срещу неоторизиран достъп в системата е чак в края на април тази година.

Финансовият министър увери преди дни, че спрямо 2014 г., 2017 г. завърши с 6,5 млрд. повече приходи.

„Докато разчитаме на доверие става този гигантски сив сектор в търговията с горива”, подчерта Андрей Делчев.

Владислав Горанов и директорът на Агенция “Митници“ Георги Костов ще бъдат изслушани днес за БАЦИС. Това ще стане на съвместно заседание на вътрешната и бюджетната комисии в парламента.                               

Източник: bTV

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини