НАСА изпробва мини ядрен реактор за базата на Марс

Веднъж след като открием начин за изпращането на хора на Марс, ще се натъкнем на друг проблем, как да осигурим енергия на космическите пътешественици.

НАСА вече изпробва компактен ядрен реактор, който ще поддържа осветлението през студените марсиански нощи.

Като се има предвид, че пространството за съхранение и теглото ще са двата основни проблема по време на дългото космическото пътешествие до Марс, идеята за пренасяне на гориво на борда не е от най-добрите. Ето защо реакторът Kilopower ще се окаже жизненоважен.

Учените експериментирали с няколко различни модела - от еднокиловатова версия, способна да захрани тостер, до 10-киловатов реактор. 4-5 подобни реактора биха били достатъчни за захранването на малката база на Марс.

“Марс предлага изключително трудни условия за енергийните системи – по-малко слънчева светлина в сравнине със Земята и Луната, много ниски нощни температури, наличие на прашни бури, които могат да продължат седмици, дори месеци и да погълнат цялата планета”, казва Стив Йорчик от НАСА.

Компактният размер на Kilopower и изключителната му издържливост ще позволят на НАСА да изпрати няколко реактора с един апарат на повърхността на планетата.

Освен, че ще осигуряват енергия за пречистване на водата и производството на кислород в базата, реакторите ще се използват и за направата на течен кислород и ракетно гориво, така че астронавтите да успеят да се върнат обратно на Земята.

С вид на метална гъба, Kilopower използва ядрено делене в твърд метален блок гориво за производство на топлина, която след това преминава в тръби, пълни с натрий. Получените температурни разлики се използват за генериране на електричество.

В сърцето на реактора е двигател на Стърлинг, отговорен за ефективното преобразуване на топлината, произвеждана от Kilopower в механично движение, а от там и в електричество.

Част от притегателната сила на Kilopower е фактът, че ядреното делене може да генерира огромно количество енергия от ограничено количество гориво. Едва 0.45 кг уран могат да произведат енергия колкото 1.36 милиона килограма въглища.

Макар реакторът да е все още в ранните етапи от разработката си, първоначалните резултати са обещаващи. Цялостния тест е планиран за март тази година.

След като вече сме осигурили нужната енергия, ще можем да насочим вниманието си към други предизвикателства от живота на Марс – суровите и неумолими условия.

Реакторът Kilopower и други подобни технологии ще ни помогнат да достигнем краищата на Слънчевата система, а също и да заредим устройствата си и да си приготвим храна, когато стигнем до крайната дестинация.

Източник: sciencealert.com
 

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини