Вятърът се укротява, времето се затопля

В по-голямата част от страната духа слаб до умерен вятър. Циклонът, който премина над страната, вече е на изток над Черно море

Времето днес ще е слънчево и значително по-тихо. Северозападният вятър от вчера ще се преориентира от югозапад и ще бъде слаб до умерен.

Времето осезаемо ще се затопли. Максималните температури ще бъдат положителни в цялата страна - в интервала 7-12 градуса.

В следобедните часове от запад ще започне увеличаване на облачността.

Пътищата в страната са предимно сухи, на места - частично мокри, има и заледени участъци, които са обработени, съобщават от АПИ.

Времето е ясно, температурите са в интервала от -11° до 5°.

Заради ураганния вятър в четвъртък пострадаха покривите на стотици къщи в цялата страна, редица селища останаха без ток и множество дървета бяха изкоренени. 
В Смолянско и в Карловско бе обявено бедствено положение, обобщава БНТ.

В Хасково два светофара бяха буквално пречупени, а 20-метров транспарант, който рекламира монумента на "Св. Богородица", беше отнесен почти напълно.

Силният вятър остави без ток голяма част от селата в Добричко. Закъсал автобус стана причина да бъде затворен пътят от Добрич за границата с Румъния при Кардам.

Ситуацията в Карлово се нормализира.

По-рано беше съобщено, че по обед целият покрив на северното крило на местната болница се е откъртил и е паднал върху линейка и паркирани автомобили. Пострада и училище, покрив на детска ясла беше частично повреден.

Терените са обезопасени, за да няма опасност за преминаващите.

Електричеството в града вече е възстановено. Няма данни за пострадали хора.

Днес скоростта на ветровете достигаше 80 км/ч, като множество покриви бяха повредени, както и елементи от пътната инфраструктура.

Започва спешно възстановяване на общинските сгради. Разходите ще се поемат от общината, защото ако в идните дни завали, щетите ще се увеличат.

Петък ще бъде учебен ден за учениците в Карлово.

Критична остава ситуацията в с. Васил Левски, където по неизвестни причини се е разраснал пожар в малка ферма, гори и сеновал. Предвид вятъра овладяването на огъня остава доста трудно. В селото беше отнесен покривът на здравната служба, а две кирпичени къщи в ромската махала паднаха.

Друга къща пострада, защото върху нея падна вековно дърво.

Десетки малки населени места и махали все още са без електричество. Затворен от паднали дървета е пътят за село Турян. Доброволци от общината са успели да доставят до селото хляб и други хранителни продукти

Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини