Да, огнено кълбо гръмна над Мичиган. И не, то не предизвика земетресение (видео)

Огненото кълбо се появило в небето над югоизточната част на Мичиган около 20:10 часа във вторник вечерта. Социалните мрежи се изпълниха с видео и коментари за впечатляващата гледка.

Националната служба по метеорология на Детройт (NWS) съобщи чрез Twitter, че звукът от експлодиращата космическа скала е бил толкова мощен, че причинил земетресение с магнитуд 2.0. Това беше изявление, което бързо бяха приканени да поправят. 

Самото светещо кълбо било толкова ярко, че се видяло и от съседните щати и се оказва, че е създала гръмотевичен бум. Малко по-късно службата даде няколко забавни факти за явлението - смята се, че е метеор с диаметър около 2 метра, пътуващ с около 45 000 километра в час.Той е експлодирал във въздуха с ярка светлина преди да достигне земята.

Експлозията била чута и почувствана от много хора, а съобщението на службата, че метеорът е предизвикал земетресение възмути бдителни геолози ентусиасти и те се заеха да пишат за разликата между триенето на тектоничните плочи и измерването на сеизмографа. Службата се съгласи и разясни, че експлозията генерира вълна от атмосферно налягане, която е достигнала земята, задействайки сеизмографите.

Но събитието не е от големите по скалата на метеоритите. През 2013 г. метеоритът над руския град Челябинск разби прозорците, когато експлодира на 27 километра над земята със сила, колкото бомбата над Хирошима, при което е светел 30 пъти по-ярко от Слънцето. USGS твърди, че това е затресло земята с 4.2 по скалата на Рихтер. А тунгуският метеорит през 1908 год. се смята, че е достигнал 5.0 по скалата на Рихтер.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини