Разсекретяват доклад на ДАНС и nрокуратурата за Акцизната централизирана информационна система

На извънреден председателски съвет е прието искането на БСП за разсекретяване на доклад на ДАНС и nрокуратурата за Акцизната централизирана информационна система

Левицата изнесе информация за финансови нарушения в системата, в която се съдържат данни за приходните агенции, но ГЕРБ отричат. Те все пак се съгласиха докладите да бъдат разсекретени.

В декларация първо "БСП за България" настояха да се проведе извънреден председателски съвет с две искания, посочени от лидера на социалистите Корнелия Нинова:

"Или документите да се разсекретят или да направим закрито аседание на парламента, тук в зала и да разгледаме тези документи. Има тежки констатации на правоохранителните органи чрез системите на приходните агенции са пробити, че се заличават данни на акцизни стоки".

ГЕРБ нарекоха "медийна димка" твърденията на БСП и заявиха, че и те ще искат разсекретяване на доклада. От партията уточниха обаче, че парламентът няма правомощията да направи това, предаде БНР.

Депутатът от ГЕРБ Валентин Николов съобщи, че докладът е по сигнал на Агенция "Митници", отправен към ДАНС и прокуратурата и е представен на комисия в предходния парламент, заседавала при закрити врата. През декември докладът е обсъждан и в комисията за борба със сивата икономика и контрабандата.

Констатация на наблюдаващия прокурор е, че системата има слабости, но няма констатирани вмешателства, променяне на данни или съответно манипулиране на данни, които да пораждат съмнение за образуване на досъдебно производство.                               

Източник: dir.bg

Видеа по темата

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини