10 години, откакто Apple промени бъдещето на лаптопите

Точно преди 10 години Стив Джобс излезе на сцената на Macworld 2008 с думите “Това е най-тънкият лаптоп на света”. Малко след това той извади първия MacBook Air от стандартен хартиен плик, което предизвика звучни реакции у публиката. Този момент в технологичната история е интересен в контекста на близките събития - дни по-рано на CES Бил Гейтс обяви, че напуска Microsoft, а през предходната година iPhone се превърна в една от най-значимите технологични премиери в историята.

При излизането на MacBook Air разбирането за тънък и лек лаптоп обрисуваше устройства с дебелина около 2.5 см, които тежаха над 1.5 кг и обикновено имаха екрани, не по-големи от 11 инча и смалени клавиатури. MacBook Air адресира всеки от тези проблеми, като в най-дебелата си част е по-тънък от най-тънката част на един от най-тънките лаптопи през 2008 Sony TZ. Естествено жертви има и при MacBook Air, с който Apple кардинално изоставя всички портове и CD-та, като оборудва компютъра си с един USB 2.0 и един micro-DVI порт, придружени от жак за слушалки. Освен пълната клавиатура MacBook Air също така предостави SSD дискове и мултитъч тракпад, като минималистичният компютър имаше доста сурова цена от 1799 долара.

Този компютър хвана света неподготвен, като най-голямото доказателство е реакцията на конкурентите на Apple. Едва през 2011 инициативата на Intel за Ultrabook лаптопи даде някаква по-ясна идея за Windows лаптопи, които да се мерят с MacBook Air по отношение на комбинирани компактност и производителност. Първите истински смислени конкуренти на MacBook Air видяха бял свят чак през 2015, като едва в последните няколко години може да се каже, че този модел е морално остарял. Въпреки това Apple все още предлага MacBook Air, като цената му започва от 999 долара.

Днес Apple има 12-инчовия MacBook като ултракомпактен модел, както и леките 13-инчови MacBook Pro. В комплект с факта, че от три години MacBook Air не е имал смислен ъпдейт, по всичко личи, че любимецът на почти всеки технологичен журналист е на финала на своя изключително влиятелен жизнен цикъл.

Източник: hicomm.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини