Родопското село Давидково спаси заселници на палатки в планината, даде дом на 4 семейства с 11 деца

    Това е повече от разказ за историята на 4 семейства с общо 11 деца, които идват в Родопите от Ихтиман, за да търсят препитание и нов живот. Сред децата най-малкото е на 4 месеца, друго на 13 месеца, останалите са на 3г, 7г, 10г и на по 12г и 13 г. Най-големите са две момчета на 16г. , което иска да учи средно образование и младеж на 20г, който вече започна да работи.

    Живеели в палатки в гората, високо в планината на връх „Свобода“, на 1915 метра надморска височина, където се ражда най-малкото дете, сега бебе на 4 месеца. Това е история за благородството на едно цяло село и неговите жители, които не само ги приютяват, но им помагат да заживеят нормален и достоен живот. В последствие в акцията се включват много хора и от близките села и от Смолян.

    Фамилията идва в района през лятото на 2017г, за да търсят работят, хващат се в дърводобива и се заселва на палатки под върха. Вадят си хляба, но не в незаконна сеч на гората и далавера с дървения материал. Мъжете работели, за да изхранват голямата фамилия, а жените се грижели за отглеждането. За тях разбира кметицата на село Давидково Севда Чолакова, а когато идва есента, става студено, а се чува, че и бебе се родило, кметицата отива на място. Вижда неочаквана картина-чисти „домове“, спретнати деца и мирис на прясно сготвена храна и прани бебешки дрешки… По-големите между 7г и 13 годишни говорели за училище и искали да се учат да четат гладко.

    Без да се замисли кметът им предлага да ги настани в селото, децата да се запишат в училището и да имат истински покрив над главите. Дават им старото крило на селската здравна служба, където няколко месеца по-късно 10 възрастни, от които 4 семейни двойки и общо 11-те им деца, вече имат дом. Тогава обаче нямали покъщнина и повечето от необщодимите неща за отглеждане на малките-като детска количка, дрехи и завивки. И тук се включва цялото село-едни с храна и картофи, други с дрехи и килими и одеала, трети наемат на работа част от мъжете и най-големия-20 годишен младеж в местния гатер и цех за пелети. Всички ходят на училище в селото и учителите им казват, че са добри и любознателни деца. С помощта на местните хора, кметицата и семейството ѝ се организира акция, в която се включват много хора от Смолян. Само преди седмица бус с дарения отпътува за Давидково. В организацията се вкючи и кметът на Община Баните, както и хора от местната управа. 

    Кметицата на Давидково не пропуска да спомене, че има хора, които са изключително ангажирани със съдбата на пришълците- семейството Росен и Милена Кокалови, както и управителят на фирма "Хайтек" - Симеон Борисов, който е наел двама мъже от фамилията на работа.

    „Те са изключително съвестни хора, работят, децата учат, не просят и не искат от никого нищо, затова всички им помагат от сърце. Ние имаме опит в обществените акции още от 2012-та година. Има в селото летовник от София, който има вила и за 70 годишния си юбилей призова гостите си да не носят подаръци, а да дарят пари за благотворителност. Така се купиха столчета, завеси, килим за детската градина. Последваха други дарения, едно от които на младежи от селото пръснати из страната и чужбина. Те направиха прекрасен парк за отдих и сега има място за отдих и разходка и за хората от селото и за гостите му. Отворени сме да помагаме на хора в нужда, а тези семейства са трудолюбиви и почтени. Така се прави интеграция на хора от други общности, не с пари по европейски програми, които не се знаят къде отиват, а като реално се даде шанс на хората да работят и живеят честно“, каза в зцаключение кметицата на Давидково и благодари от сърце на всеки един, който е участвал в помощ на човек в нужда.

    Днес /б. а. 16 януари 2018г/ друг бус пристига в Давидково с дарения от жените от Дамски клуб „Райковска копринка“.

    „Разбрахме за тях и решихме да се включим в акцията, да съберем сред нас-жените от клуба неща, които ще са им необходими. Събрахме завивки, дрехи, детски играчки, повечето са с етикети. Много хора искат да помагат на нуждаещи се, но не знаят как да го направят, затова трябва да се дава гласност на инициативи, подкрепящи хора в нужда“. , каза пред СмолянБГвести. нет Весела Бабаджанкова, една от най-активните дами в Клуба, в който членуват около 25 дами без предразсъдъци, с щедри сърца и големи усмивки. Без шум и разгласа са участвал в много благотворителни акции-за възрастни хора, болни деца и семейства в нужда. „Имаме тиха дейност, но знаем, че трябва да се помага, а родопчани наистина искаме да помагаме, състрадателни хора сме!“, заключи Бабаджанкова и призна, че е развълнувана от срещата със семействата от Давидково, на които тя и дамите от Клуба, както и десетки други родопчани, помагат през последните месеци.

    Щиляна Чакърова

    Източник: Smolyan.bgvesti.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини