Министър Вълчев: Задава се недостиг на работна сила, професионалното образование трябва да върне авторитета си

Изображение 1 от 2

    "През следващите 10 години ще изпитаме остър недостиг на работна сила, затова трябва да работим за това професионалното образование да върне авторитета си", заяви министърът на образованието Красимир Вълчев при визитата си в регионите на Тополовград и Любимец. Според него, трябва да се работи най-вече с родителите и децата. Защото професионалното образование е само още един позитив при намиране на работа, а не пречка за висше образование и професионална реализация.

    При посещението си в Тополовград министър Вълчев  получи отличието си „Почетен гражданин на община Тополовград“ на официална церемония. Решението за връчване на званието е взето през есента на миналата година. То се присъжда за усилията на министър Вълчев за съхраняване и оптимизиране на училищната мрежа в община Тополовград и запазване на петте общински учебни заведения там.

    Посещението на министър Вълчев продължи с визита в ОУ„Иван Вазов“ в с.Устрем. На работна среща с кмета на селото и преподавателите от училището бяха обсъдени проблемите с транспорта на учениците, храненето и посещаемостта. „Децата, които завършват основно образование тук, предпочитат да продължат в професионални гимназии. Проблемът е обаче, че все по-малко са учителите, подготвени да преподават там“, споделиха домакините. Според министърът, за да се преодолее този недостиг, трябва да продължи целенасочената работа за увеличаване на учителските възнаграждения и да се мотивират младите хора да избират педагогически специалности във висшите училища.

    Работната визита на официалните лица продължи с посещение в Любимец. „Изключително важна е робята на детските градини за социалната интеграция на децата, затова трябва да направим така, че условията за най-малките да бъдат все по-добри“, заяви министър Вълчев при посещението си в детска градина „Рай“ в Любимец. Тук се отглеждат и възпитават 260 деца. Условията са прекрасни, а резултатите са налице, споделиха детските преподаватели и възпитатели. За да проследи целия процес на образование, Красимир Вълчев се срещна и с учителите и децата от НУ“Христо Ботев“ в Любимец. Това е учебното заведение, където всички иновативни технологии са въведзени и достъпни за децат, изтъкна началникът на РУО Христина Боева. Министър Вълчев поздрави колегите си за професионалното отношение към работата и за условията, които са създали за децата.

    В СУ“Желязко Терпешев“ в Любимец учат над 450 деца. От тях 30 % са от т.нар. „проблемни ученици“, разказаха при срещата си с министър Вълчев учителите там. Според директора Мария Станкова, образователните пропуски на учениците в началния курс, много трудно могат да бъдат компенсирани от 5 клас нагоре, затова всяко изоставане е фатално за някои деца. Учителите разказаха, че по механизма за приобщаване на децата в риск, са срещнали подкрепа от останалите институции и от всички десетки рискови деца, едва 7 не посещават училище. Общо за областта, броят на записаните, но не посещаващи училище деца, е 46. „Каегоричен съм, че за приобщаватото образование трябва да има наслагване от строги мерки, които държавата предприема спрямо родителите, за да се постигнат резултати. И вярвам, че само с усилията на всички институции, ще успеем да вкараме рисковите деца в клас“, подчерта министър Вълчев.

    Работната визита в Хасковска област завърши с двучасова среща – разговор с директорите на училищата от региона. От министър Вълчев подчинените му поискаха най-вече намаляване на административната тежест и уверение, че ангажиментът за увеличение на учителските заплати през този мандат ще бъде изпълнен. „Абсолютно съм съгласен, че трябва да щадим усилията си и да не губим човекочасове в писане на ненужни справки“, каза министър Вълчев. Той увери преподавателите от региона, че Министерството ще продължи да изпълнява политиката за увеличаване на възнагражденията и за промяна на нормативни актове, които да облекчат работата на учителите и директорите.

    Посещението на министъра на образованието в Хасковска област продължава в Ивайловград.  

     Haskovo.net

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (12)

    • 1
      Са
      само общи приказаки
      12 -11
      12:03, 16 яну 2018

      Трябва това, трябва онова.Мерките трябва да са комплексни.На първо време трябва да се намали бройката за гимназиите.Да се влиза там само с реален конкурс, а не всеки, който иска да влезе да може.Малоумни министри, които направиха малоумна реформа в образованието.Защо не ги съдят сега тези хора.Не може всички, които искат да бъдат приети някъде просто да ги приемем и даже да ни останат още свободни места.Идиоти.

      • 00
        001
        21 -3
        12:40, 16 яну 2018
        Защо да се намаля бройката за гимназиите бе калъф??????За да се накарат децата да влязат в бившите техникуми е нужно само да се увеличат заплатите на хората!!!!! Защо да учат занаят като трябва после да работят за жълти стотинки като теб дребна душицо!!!!!!Но на никой не му пука за заплатите на народа!!!!!!! Единственото вярно нещо в твоето изказване е че трябва да има минимален праг за успеха на ученика и ако е под него да не може да влиза в гимназия !!!!!!!!
    • 2
      Jo
      John
      10 -1
      12:44, 16 яну 2018
      ама, верно ли може да сбъркате Тополовград, два пъти в статия с тема образование?!
    • 3
      Не
      Нелитоо
      17 -4
      12:57, 16 яну 2018
      излагацията на ГЕРБ
      • Jo
        John
        7 -5
        15:17, 16 яну 2018
        не, те надграждат нужника, чиито основи положи царското гумно даниел вълчев!
    • 4
      Ян
      янко митев
      17 -5
      14:30, 16 яну 2018
      При социализма имаше три вида учебни заведения ------СПТУ там обикновенно се записваха най големите ГАЛФОНИкоито можеха да броят до 100 но получаваха занаят и работеха в живота ТЕХНИКУМИ там влизаха младежи обичаши техниката и с надежда да учат във висш технически институт ГИМНАЗИИ там учеха деца с хъс към хуманитарните науки с мечтата да запишат медицина педагогика селско стопанство и др хуманитарни професии И това беше изпитано и безгрешно Сега е евроатлантическо и не води до никъде Вълчев казва ----няма ръботна ръка --Ами няма да има Защото и главите ви и мозъците ви и УПРАВЛЕНИЕТО ви отгоре до долу е АБДАЛСКО
      • Ма
        мастикаджия
        6 -10
        15:38, 16 яну 2018
        Янко ,ти в кое от училищата учеше?Май в СПТУ! Виж коментара
    • 5
      Ян
      Янкоооолу
      1 -7
      14:44, 16 яну 2018
      "ГИМНАЗИИ там учеха деца с хъс към хуманитарните н... Виж коментара
    • 6
      Ма
      мастикаджия
      15 -1
      15:41, 16 яну 2018
      Като гледаш УМНИТЕ погледи на областния и Станков,направо да повярваш в обучението.
      • Ма
        Марияна
        8 -1
        16:11, 16 яну 2018
        Прав си мастикаджия......
    • 7
      Ре
      Реформатор- лаладжия
      2 -7
      17:34, 16 яну 2018
      МАСТИКАДЖИЙСКИ ти изглежда си от съвременните евро... Виж коментара
    • 8
      Тт
      ТТ
      3 -1
      22:56, 16 яну 2018
      Въпреки рЪботна ръка Янко Митев е на 100% прав.Не - на 200%.Не - на 1000%.Защо искат да създават професионалисти? Защото затритото е било правилно.Така е и с цялата ни икономика и държава.
    Последни новини