Цветелина от „Славейков” отново сред първенците на национална конференция

Двете със Сиел приети в специалности по избор в ПУ

Не стихват грамотите за СУ„Петко Рачов Славейков” от национални конференции по математика. На състоялата се в почивните дни 18-та конференция на Ученическия институт по математика и информатика кърджалийското училище отново бе сред изявените. На конференцията пристигна и директорът Милко Багдасаров.

Грамота за отлично представяне (най-високото отличие) бе присъдена на дванадесетокласничката Цветелина Карамфилова. Тя защити своята разработка по комбинаторика „Покрития на ленти от триъгълници” – с научен ръководител Вълчо Милчев, главен учител в СУ„Петко Рачов Славейков”, основател и ръководител на Школата по математика към училището. Сиел Шефкетова, също от 12 клас и Мария Александрова от 9 клас получиха грамоти за много добро представяне. Сиел се представи с проект по геометрия “Спрежение на Микел“ с научен ръководител Надежда Аплакова, Софийски университет „Св. Климент Охридски”, а Мария с темата “Вероятности за улучване на мишена в граф“ – неин научен ръководител е Петър Гайдаров - третокурсник в Университет на Кеймбридж, Великобритания.

Цветелина получава и оценка отличен 6,00 по математика за Пловдивския университет „Паисий Хилендарски”, а също и финансиране от Ученическия институт по математика и информатика за участие в Ученическата секция на Пролетната конференция на Съюза на математиците в България през април в курорта Боровец. На Сиел се признава оценка отличен 5,80 по математика за Пловдивския университет „Паисий Хилендарски”. С тези оценки двете ученички на „Славейков” могат да си изберат специалност във Факултета по математика и информатика на университета в „града под тепетата“.

Кърджали бг вести

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини