Домусчиев получи най-голямата до момента инвестиция по плана „Юнкер“

Заемът е в размер на 100 млн. евро по плана „Юнкер“ за предприятието за селскостопански и лекарствени продукти „Хювефарма“ с ​главен изпълнителен директор Кирил Домусчиев .  

Заемът, гарантиран от Европейския фонд за стратегически инвестиции (ЕФСИ), ще допринесе за създаването на повече от 200 работни места в селските райони и за укрепването на селскостопанския сектор в България. Сделката бе подписана в София в присъствието на председателя Юнкер и министър-председателя Борисов.

Европейската инвестиционна банка (ЕИБ) подписа заем в размер на 100 млн. евро с българското предприятие за селскостопански и лекарствени продукти „Биовет“ за финансиране с цел повишаване на нивата на производство и научноизследователска и развойна дейност в областта на здравеопазването на животните. Заемът се гарантира от Европейския фонд за стратегически инвестиции (ЕФСИ), който е централен стълб на Плана за инвестиции за Европа (плана „Юнкер“). В резултат на това финансиране ще бъдат създадени 210 работни места в селските райони на България.

Председателят на Комисията Жан-Клод Юнкер и министър-председателят на България Бойко Борисов присъстваха на подписването на днешното споразумение от заместник-председателя Юрки Катайнен, българския министър на земеделието Румен Порожанов, вицепрезидента на Европейската инвестиционна банка Андрю Макдауъл и Кирил Домусчиев, главен изпълнителен директор на „Хювефарма“, чието дъщерно дружество е „Биовет“.

Заместник-председателят на Европейската комисия Юрки Катайнен, който отговаря за работните места, растежа, инвестициите и конкурентоспособността, пожела успех на „Биовет“ и на Българското председателство през следващите шест месеца.

Европейският комисар Фил Хоган, отговарящ за земеделието и развитието на селските райони, посочи, че селскостопанският сектор в Европа осигурява 44 млн. работни места и е сектор в растеж, с огромен потенциал в това отношение. Той горещо приветства оказваната от банката подкрепа за предприятия от селскостопанския сектор като „Биовет“ и посочи, че тази подкрепа представлява ясна индикация за твърдата ангажираност на ЕИБ със селскостопанския хранителен отрасъл, който ще продължи да осигурява заетост в селските райони и да насърчава растежа на икономиката.

Проектът обхваща проектирането, изграждането и управлението на две нови съоръжения: съоръжение за ферментация в Пещера, Южна България, в което ще се произвеждат активни вещества, хранителни добавки, ензими, пробиотици и готови лекарствени препарати за подобряване здравето на животните и човешкото здраве, както и нов завод в Разград, Североизточна България, за производството на ваксини за животни. Проектът също така ще даде възможност на предприятието да провежда научноизследователска и развойна дейност в областта на микробиологията и разработването на нови продукти като ваксини и ензими, както и за подобряване на производствените процеси и изготвяне на лекарствени форми.

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини