10 °C

Прокуратурата: КЕВР използва тенденциозно статистика в полза на ВиК операторите

Върховна административна прокуратура (ВАП) протестира повишението на цените на ВиК услугите, утвърдено от КЕВР, съобщиха от институцията.

Прокуратурата иска Административен съд - София град да отмени решението на КЕВР от 15 декември 2017 г. за повишаване на цените на Ви  услугите.

В документа на прокуратурата е записано, че данните на Националния статистически институт (НСИ), с които бе оправдано поскъпването на цената на водоснабдителната услуга, са приложени незаконосъобразно от административния орган (КЕВР).

Мотивът на прокуратурата е, че от данните, публикувани от НСИ е видно, че обсегът на индекса на потребителските цени (ИПЦ) е несравнимо по-голям от инфлацията, която влияе върху разходите на ВиК операторите. Затова не е случайно, че видовете разходи, върху които влияе инфлацията, съответно начисляването на инфлация само върху тях не намират реално описание и в материалите по административната преписка, и в други актове, произхождащи от КЕВР, пише прокуратурата.

По посочения начин от Комисията за енергийно и водно регулиране директно е пренебрегната императивна правна уредба, гласи становището на прокуратурата.

С решение № Ц-34/15.12.2017 г. на КЕВР бяха утвърдени по-скъпите цени на водата от 1 януари 2018 г. за 14 града.

Това засяга "Софийска вода" АД, "Водоснабдяване и канализация" ЕООД, гр. Смолян, "Водоснабдяване и канализация - Варна" ООД, "Водоснабдяване и канализация" ЕООД, гр. Пловдив, "Водоснабдяване и канализация" ООД, гр. Силистра, "В и К" ООД, гр. Кърджали, "Водоснабдяване и канализация" ООД, гр. Русе, "Напоителни системи" ЕАД, "В и К - Златни пясъци" ООД, "Водоснабдяване и канализация" ООД, гр. Перник, "Водоснабдяване и канализация" ООД, гр. Монтана, "Водоснабдяване и канализация - Шумен" ООД, "Водоснабдяване и канализация - Сливен" ООД, "Водоснабдяване и канализация" ЕАД, гр. Бургас, "Водоснабдяване и канализация" ЕООД, гр. Ямбол и "Водоснабдяване и канализация" ООД, гр. Враца.

Бургас, Враца и Ямбол протестираха поскъпването и това даде мотив на ВАП да оспори и решението на КЕВР с останалите градове. При проверката от КЕВР са допуснати съществени нарушения на административнопроизводствени правила.

От Върховната административна прокуратура припомнят, че ВиК услугите засягат всички, но за поскъпването им не имало организирано обществено обсъждане. Промени в проекторешението са правени само на закрити заседания, като не е предоставена възможност за искания, бележки и възражения на други лица. На следващо място, при вземане на решението е разкрито противоречие с материалноправни разпоредби, мотивира се прокуратурата.

Не на последно място, при издаване на решението от КЕВР е допуснато противоречие с целта на закона, пряко произтичащо от несъобразяването с нормативните изисквания, фиксирани по-напред, пишат от ВАП.

"Така е, защото с преждеописания подход комисията на практика се съгласява да не спази закона, за да осигури спокойното повишаване на съответните цени", пише в проверката на държавното обвинение.

Създадено е положение на предопределеност, тъй като производството е реализирано в обстановка на сигурност, че цената на ВиК услугите неминуемо ще се повиши.

От прокуратурата са установили и неспазване на правилата за документално оформяне на произнасянето на комисията. Според тях начинът на гласуване на всеки гласувал и мотивите на всеки гласувал против се отразяват в протокол към решението /тези правила са доразвити в устройствения правилник на КЕВР/.

От ВАП не е подминато и т. нар. "социална поносимост на цената на ВиК услугите". Определената база минимално месечно потребление на вода за питейно-битови нужди от 2,8 куб. м. на едно лице, не надхвърля 2,5 % от средния месечен доход на домакинство в съответния регион.

При тази дейност от КЕВР са отречени данните от изследването "Наблюдение на домакинските бюджети" и са приети данните от изследването "Статистика на доходите и условията на живот". Второто изследване не е публично достъпно.

Още през 2015 г. от КЕВР е направено сравнение. То е установило, че изследването "Статистика на доходите и условията на живот" "...значително ще увеличи размера на социалната поносимост на цените на ВиК услугите..." и същите данни "...на практика неутрализират ефекта от намаляването на размера на социалната поносимост от 4 на сто на 2,5 на сто, извършен с промените в Закона за водите от 2015 г."

Критерият за социална поносимост е отреден за отчитане на ефекта върху потребителите, а не само върху В и К операторите на фона на нормативната регламентация, че водата за питейно-битови нужди е основна жизнена потребност по смисъла на Закона за социалното подпомагане.

В ползваното от КЕВР изследване "Статистика на доходите и условията на живот" данните за доходите са по-високи с около 50% спрямо доходите от изследването "Наблюдение на домакинските бюджети". Според НСИ по-голяма е и максималната грешка при тези данни.

Цените за Силистра, Монтана, Шумен, Сливен, Кърджали, Враца, Бургас надхвърлят прага на социалната поносимост или са близо до него, е установила проверката на прокуратурата. Така от КЕВР с подмяната на смисъла на въпросната информация се утежнява положението на потребителите.

В контекста на отразеното, показателна е нагласата на административния орган непременно да увеличава цените на ВиК услугите, се казва в документа на ВАП.


1 коментар

 • 1
  Ко
  Кога
  1 0
  21:29, 15-01-2018
  Кога прокуратурата ще провери и В и К Димитровград. По-точно управителя-монтажник, който е с купенено удостоверение за В и К монтажник в дните преди назначаването му с протекции на кмета. Колко много си приличат кмета и този управител-"монтажник". И двамата представиха купени документи за започване на работа. И това не е без знанието на кмета. Той си го избра, той си го наставлява. Нали има опит в тези работи. Как доставя вода от нерегламентирани водоизточници, без Разрешение за водоползване. Разрешенията са с изтекъл срок на водоползване. На много помпени станции липсва проект за санитарно-охранителни зони и водата не е изследвана по физични и химически показатели. Как смесва водата от Димитровград с тази от Меричлери, която е с арсен. Как не спазва Генералния план за В и К на общината. Как по график насилва работещите да ползват неплатен отпуск.


Коментирай

За да добавите коментар, трябва да ползвате браузър с поддръжка на JavaScript или да позволите използването на JavaScript в браузъра си, ако то е спряно.
Впишете се с профила си, за да използвате разширените възможности при писане на коментари!
Екипът на Parvomai.NET ви благодари, че използвате кирилица. Отговорността за коментарите е на коментиращите. Сайтът не носи отговорност за коментарите, тъй като модераторите нямат техническа възможност да проверяват коментари 24 часа в денонощието. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обида на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от редакторите на сайта при установяването на този факт. Можете да докладвате за нередности и неподходящи коментари с иконата след "Отговор" - "Докладвай за нередност"

Във формата се използва анти-бот защитата на Google reCAPTCHA.

Хороскоп за 21.01.2019

Овен
Телец
Близнаци
Рак
Лъв
Дева
Везни
Скорпион
Стрелец
Козирог
Водолей
Риби
Моля, изберете зодия
Последни новини