Проектът за модерно жп трасе по линията София - Перник - Радомир е готов

Готов е комплексният проект за модернизация на железопътния участък София - Перник – Радомир. Информацията е на община Перник, предава БТА.

Участъкът е част от проекта за модернизация на железопътна линия Видин - София - Кулата, който е в списъка на приоритетните проекти за Трансевропейската железопътна мрежа.

Трасето е включено в Ориент /Източен Средиземноморски коридор на Основната транспортна мрежа, състояща се от девет стратегически важни и основни коридори. Предвижда се изграждане на железопътна магистрала, която да обслужва населението, вътрешния и международен товарен трафик. Модернизацията на участъка е обявена за обект с национално значение.

Железопътната линия София - Драгичево - Перник - Радомир е с обща дължина 48,6 км, електрифицирана е и е двойна в участъците София - Захарна фабрика и Батановци - Радомир. Проектната скорост на съществуващата линия варира между 75 - 100 км/ч, но поради някои ограничения в участъците от 50-65 км/ч, тя не се достига нито при пътническите, нито при товарните влакове, твърдят от НКЖИ.

Модернизацията предвижда повишаване на проектната скорост в урбанизираните територии в рамките на 80-100 км/ч и 160 км/ч извън тях за пътнически влакове, и 120 км/ч за товарни влакове, също и 200 км/ч за подвижен състав с накланящи се кошове. За да се постигне прогнозният трафик и възможността за високи скорости, е необходимо ново трасе, категорични са специалистите. 

Проектът включва 13 гари, спирки и разделни постове, но не предвижда модернизация на столичната Централна гара. Реконструкцията на гара Захарна фабрика се ограничава в границите на съществуващата площадка. Композициите ще преминават през спирка Зеленика и гара Горна баня, като за последната е планирано изграждането на общо три коловоза. 

Предложените решения предвиждат закриване на гара Владая и обособяване на нов разделен пост със същото име в началото на първия тунел, който е с дължина 4 850 м и ще бъде разположен между Владая и Драгичево. Според специалисти по този начин ще се реши проблемът със засягане на жилищни райони на север от съществуващата линия над Владая. 

В участъка Драгичево - Перник ще функционира двойна железопътна линия за скорост 120-160 км/ч по съществуващото трасе. Между Перник и Радомир са проектирани два двупътни тунела с дължина 880 м и 400 м, както и седем моста. В гара Радомир е предвидена частична реконструкция, като са заложени три нови перона и подлез. В участъка композициите ще се движат със скорост 160 км/ч. Само от Перник до спирка "Кракра" има ограничения на места на скоростта до 110 км/ч.

На наличните големи съоръжения по жп линията София - Драгичево - Перник - Радомир ще бъде направена реконструкция или подмяна с нови. Всички прелези се премахват. Пешеходното преминаване ще се осъществява на две нива, чрез новопроектирани пешеходни подлези за всички гари и спирки, с изключение на гара Перник разпределителна. Разработени са проекти за архитектурно оформление, достъпна среда и вертикална планировка на пероните и окологаровите пространства. Пешеходните подлези са проектирани с асансьори, а там, където преминаването на пешеходци е по коловозите, пероните са скосени за осигуряване на достъпна среда.

Ще бъдат изградени общо 11 моста - седем са над река Струма, като устоите им не засягат речното корито и четири са над улици и пътища. Проектирано е и построяване на 95 водостоци, от които 10 са в участъка, разположен най-близо до защитената зона Витоша. Те ще бъдат заустени във Владайската река.

Проектът се реализира по Оперативна програма "Транспорт и транспортна инфраструктура" 2014-2020 г. Предстои разглеждане на Национален експертен съвет, след което МРРБ трябва да издаде разрешение за започване на обекта, уточниха от община Перник.

Междувременно транспортни специалисти предложиха ново решение за връзката на Перник със столичното метро, което се базира на бъдещата модернизирана железопътна линия. Според Мартин Златков, асистент във Висшето транспортно училище "Тодор Каблешков", е възможно чрез двусистемни мотриси, които да излизат от тунела на трета метролиния при 19-та метростанция (Горна баня) по съществуващото жп трасе, да се направи връзка с Перник, респективно и с Радомир. 

По думите на Златков вече е внесено предложение в Столичния общински съвет на 30 ноември миналата година за удължаване на трети метродиаметър и закупуване на такива мотриси, което ще бъде разгледано до края на февруари.

Според Златков предложението е подкрепено от граждански инициативен комитет за подобряване качеството на живот на населените места и квартали в южната част на София, защото реализирането му ще се отрази положително и върху екологичната среда в столицата. 

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини