Ню Йорк дава на съд най-големите петролни компании за климатичните промени

Ню Йорк дава на съд най-големите световни петролни компании за климатичните промени.

Внесеният от кмета Бил де Блазио иск е срещу BP, Chevron, ConocoPhillips, ExxonMobil и Royal Dutch Shell.  Ню Йорк иска компенсация от корпорациите за щетите от изменението на климата, предизвикано от добива на нефт. 

Става дума за възмездяване на щетите, които вече са ни нанесени и изплащане на компенсациия, необходима за отстраняването на ущърбите, които, както се очаква, ще понесем, са заявили граските власти на Голямата ябълка. 

Bloomberg отбелязва, че формата на иска, избрана от господин де Блазио, по-рано е била успешно използвана от управата на Ню Йорк за борба с бордеите и нелегалните сметища.

Представители на петролните компании са били критични към иска. Chevron заявил, че той не е обоснован юридически и какъвто и каквото и да реши съдът, няма да окаже влияние на климата. Shell предложили да се решават екологичните проблеми с разумна държавна политика, а не със съдебни искове. ExxonMobil отбелязва, че нефтодобивът е основен отрасъл в икономиката на САЩ, а искът на Ню Йорк няма да допринесе за развитието ѝ.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини