Защо Делян Добрев оттегли оставката си, докато КС умува?

Депутатът от ГЕРБ Делян Добрев е оттеглил оставката си от парламента, докато Конституционният съд (КС) решава дали това, че тя беше отхвърлена е законно, стана ясно през уикенда.

През октомври Добрев подаде оставка заради скандала с назначенията в общината в Хасково, станал известен като "Кумгейт". Премиерът Бойко Борисов обяви решението му за "морален акт", но парламентарната група на ГЕРБ отхвърли оставката и така Добрев не напусна парламента.

От БСП обаче атакуваха гласуването пред КС с мотива, че парламентът не може да отхвърли доброволно подадена оставка. Делото вече е влязло за разглеждане.

Междувременно обаче - на 22 декември, Добрев е оттеглил оставката си от деловодството на Народното събрание, като заявлението е изпратено и до съда. 

Причината за решението на Добрев не е очакваното решение на КС дали депутатите да гласуват подадена оставка или тя влиза автоматично в сила, коментираха пред медии негови съпартийци. Те твърдят, че решил да остане в парламента след категоричната подкрепа, която получи от всичките си колеги в ГЕРБ.

Днес председателят на правната комисия и негов съпартиец Данаил Кирилов коментира пред БНР:

"Има много сериозно фактическо и правно обяснение реакцията на колегата - той беше поставен под огромен натиск и, разбира се, честната човешка реакция беше да си подаде оставката. След дебатите в залата обаче има възможността да направи всякаква преценка, както и я направи - нека му оставим възможността да има свободна воля".

Попитан като юрист какво трябва да направи КС в тази ситуация, той отговори:

"КС да съобрази този факт и вече да прецени дали има предмет по настоящия спор, дали ще се произнесе по същество или ще прекрати производството до този етап като вече недопустимо".

На коментара, че тази тема ще стане и част от дебата около ветото на президента върху антикорупционния закон, Кирилов отвърна:

"Това, бих казал, че политически не е честно".

Съдия докладчик по делото е бившият омбудсман Константин Пенчев. Той трябва да обобщи и представи събраните доказателства на 16 януари.

Източник: dir.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини