Руските самолети в Сирия били обстреляни с руски миномет, според експерти

Руското министерство на отбраната отроверга информацията, че 7 руски самолети са били унищожени в Сирия, като я нарече "фалшива новина". Нападение на базата в Хмеймим е имало, по официални данни, на 31 декември и при него да загинали двама военнослужещи.

Авиобазата в Хмеймим е била обстреляна с 82-милиметровия автоматичен миномет "Васильок", съобщава "Вестник Мордовии", като се позовава на мнението на военни експерти. Минометът е лек - малко над 630 кг и може да транспортира с камион или ремарке, стреля с висика скорост - до 120 изстрела в минута и стрела на откоси. При взривяването на един боеприпас може да даде до 600 осколки.

Руската армия няма средства, които да прихванат мини 82 калибър. НАТО е разработвал специални артилерийски и лазерни комплекси, американците са успели да защитят своите обекти в района на Багдад, пише изданието..

Сирийската армия няма на въоръжение миномети "Васильок" и вероятно те са попаднали у бунтовниците от Турция, по информация на "Вестник Мордовии".

Руски военен кореспондент публикува снимка на повреден при обстрела бомбардировач Су-24М, По думите му и другая военна техника е била повредена.

"Все пак пострада техниката. Предварително шест Су-24, един Су-35С, един Ан-72, един Ан-30 разузнавач, един [вертолет] Ми-8", пише той в профила си в социалната мрежа ВКонтакте, като уточнява, че два Су-24 и Су-35С са били върнати в действие.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини