Тръмп отваря почти цялото крайбрежие за офшорни сондажи

Aдминистрацията на президента Доналд Тръмп ще позволи нови сондажи за петрол и газ в почти всички териториални води на САЩ. Според официалното съобщение енергийни компании ще бъдат допуснати в по-голямата част от външния континентален шелф, включително водите около щата Калифорния, атлантическите води край щата Мейн и източната част от Мексиканския залив.

По този начин ще бъде отменена още една от забраните на президента Барак Обама, наложена в последните му дни на поста. С нея бяха защитени близо 405 000 кв. км по арктическото и източното крайбрежие.

Досега бяха отменени рестрикциите за офшорни сондажи и добив, наложени след катастрофата със сондата Deepwater Horizon през 2010 г. Един от компромисите около голямата данъчна реформа е разрешаването от Конгреса на сондажи за петрол и газ в природен резерват в Аляска с площ от над 78 000 кв. км.

"Има голяма разлика между енергийната слабост и енергийното господство. Ние ще се превърнем в най-голямана енергийна сила", заяви министърът на околната среда Раян Зинке. 

Решението на Зинке спечели още противници на офшотните сондажи. Към губернаторите на Ню Джърси, Делауеър, Мериленд, Вирджиния, Северна Каролина и Южна Каролина се добави губернаторът на Флорида - републиканецът  Рик Скот, който поиска незабавна среща със Зинке. Подобно противопоставяне може да се очаква от Мейн.

На Западния бряг управителите на Калифорния, Орегон и Вашингтон вече се обявиха против разширеното сондиране. Междувременно екологичните групи твърдо се противопоставят на отварянето на нови части от Аляска за сондажи.

Решението идва след интензивна лобистка кампания на петролната индустрия. Говорител на Американския петролен институт наскоро разкритикува общностите от Атлантическото крайбрежие, които се противопоставиха на добив на нефт, като каза, че са неинформирани относно съвместимостта на разработването на нефтени находища, риболова и туризма

И без съпротива реализирането на решението на Белия дом ще отнеме до 18 месеца.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини