10 °C

Цената на тока за бизнеса скача с между 30 и 60% от следващия месец

Към момента бизнеса плаща за ток средно около 70 лева за мегаватчас. От следващия месец обаче цената на електроенергията за бизнеса се увеличава с между 30 и 60%. Това означава, че работодателите ще бъдат изправени пред два варианта - да съкращават разходи или да качат цените на стоките и услугите.

Заради увеличението на цената на електроенергията, у нас може да се наблюдава скок в цената на основните стоки и услуги. Поради това фирмите, които произвеждат мляко, месо, яйца, хляб са силно притеснени. Очаква се продуктите в потребителската кошница да поскъпнат средно с около 5%.

Относно това председателят на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) Васил Велев обясни пред Нова, че това се дължи на лоши управление.

ова се нарича инкриминален пазар на балансираща електроенергия. Това се нарича лошо управление. Не знаем дали поради некомпетентност или е зловредно управление", отсече Велев.

По думите му независимо от причините, резултатът е следният - "за 9-месечието цената на производител на АЕЦ, ТЕЦ 2 и НЕК, е поскъпнала общо с 4,6%. От този процент до 40-50% разликата се плаща от търговците".

Стана ясно и че бизнесът е неспокоен от повишаването на цените на тока. Работодателите заплашват, че имат готовност за протести. Според Велев е обявена готовност за съвместни протести между бизнеса и синдикатите.

На 20 декември 2017 година, синдикати и работодатели седнаха на една маса, за да обсъдят проблема със "спекулативното" повишаване на цената на тока. Те призоваха министърът на енергетиката Теменужка Петкова да предприеме конкретни мерки по въпроса.

Тогава председателят на КТ "Подкрепа" Димитър Манолов заяви: "В залата се каза нещо важно, когато работодатели и синдикати са на "един акъл", значи нещо в държавата не е наред."

Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини