59% от внесените лекарства се изнасят

59% от внесените лекарства в България се изнасят за Европейския съюз.

Това показва справка на Сдружението за развитие на българското здравеопазване след поискана информация от НАП, НСИ, Агенция "Митници" и Изпълнителната агенция по лекарствата (ИАЛ). Председателят на Сдружението Живка Бояджиева каза по БНР, че, интересите на пациентите не са защитени максимално заради пропуски в координацията между институциите.

В ИАЛ всяка една фирма, която иска да изнася лекарства от България, трябва да го декларира предварително. В момента тези фирми, които са го декларирали, са 30, а в НАП са се декларирали 100 фирми, отбеляза Бояджиева.

Председателят на Националната аптечна камара Антон Вълев смята, че паралелният износ на лекарства трябва да бъде забранен. По думите му, по закон фирмите имат право да правят такъв износ.

"А ако погледнете по-нататък и се задълбаете, ще видите , че половината от фирмите, които се занимават с това нещо, имат политическа обвързаност. Де факто, за да се правят избори, някой печели пари от българските пациенти, като ги оставя без лекарства", изтъкна Бояджиев. 

Източник: dir.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини