Омбудсманът даде старт на подкрепа към децата се един родител

Изображение 1 от 2

    Омбудсманът Мая Манолова ще даде старт на кампанията за закрила правата на децата, останали с един родител. Поводът е гневното писмо до Дядо Коледа, което изпрати хасковлийката Златина Хаджипанайотова.

    Майката на три деца, чийто съпруг е починал, се обърна към омбудсмана с молба да бъдат подкрепени усилията за осигуряване на постоянна персонална помощ за деца, останали с един родител.

    На срещата са родители в сходна ситуация, представители на Министерство на труда и социалната политика, Агенцията за социално подпомагане, Националния осигурителен институт, Комисията за защита от дискриминация, Държавната агенция за закрила на детето, народни представители, неправителствени организации.

    Омбудсманът призова: Нека сумата, с която държавата ще подкрепя един сирак, да не свършва със 108 лв., а да започва от 108 лв.

    Манолова настоява и за промени в законодателството, като тази -да отпадне изискването за осигурителен стаж на починалия родител на възраст до 25 години, както и за намаляване на изискуемия стаж на починалия родител.Гражданският защитник иска и промяна на наредбата, с която се определя редът, по който децата с един родител получават стипендия в училище. 

     Haskovo.net

    Коментари в сайта

    Последни новини