2018 ще е богата на астрономически събития (видео)

2018-та година ще бъде интересна от космическа гледна точка. Очаква се да има 5 слънчеви затъмнения, като първото ще бъде на 31 януари. То обаче няма да може да се наблюдава от нашата страна.

Към края на 2018-та се очакват и две комети, които ще бъдат видими и от България - първата ще може да се види само с бинокъл или любитиелски телескоп, но втората ще е от 3 звездна величина, което позволява да се наблюдава с невъоръжено око. Това обясни астрономът от БАН Пенчо Маркишки в студиото на "България сутрин".

"Науката определя нашето бъдеще, то е напред в космоса, както са казали много учени. Предстои отново да посетим Луната в началото на 2019-та година", каза още Маркишки пред Bulgaria ON AIR.

Той обясни също, че интересът на хората към науката запада, но определени филми са средство за неговото връщане. Маркишки обясни, че няма подкрепа от държавата, но има млади хора, които вършат работата си с желание и именно те са причината да има бъдеще за астрономията в България.

Видеото, което ви предлагаме е календарът на атрономическите събития по дати през 2018 година на един изключително интересна и популярна научна страничка - ScienceNaturePage

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини