Учени: Забравете здравословните храни. Нужна е персонализирана диета

Терминът "здравословна диета" трябва да бъде изхвърлен от употреба, призовава (от години) водещият световен специалист по гастроентерология и имунология Еран Елинав от Научно-изследователския институт Вейцман (Израел). Организмът на всеки човек реагира на една или друга храна по уникален начин и това, което е полезно за един, може да бъде вредно за друг.

"Персонализираната диета" е книгата на Елинав и неговия колега Еран Сегал (Eran Segal), която те пишат на базата на техните изследвания. В нея те описват как можете да разберете кои храни за подходящи за вас и да съставите свой индивидуален план за хранене.

За да определите персонализираната си диета, учените съветват да се сдобиете с домашен глюкомер. В продължение на няколко дни се мери кръвната захар точно преди приема на обичайната за вас храна и един час след хранене. Така се проследява реакцията на организма на обичайната за вас храна. Ако въвеждате нов продукт, измерването за него е в течение на седмица.

Колкото по-висока е кръвната захар след приемането на дадена храна, толкова по-вредна за вас е тя и колкото по-често ядете от нея, толкова по-голям е рискът от наднормено тегло, затлъстяване, диабет 2 тип, хипертония и сърдечносъдови заболявания. Честите и големи повишавания на кръвната захар карат задстомашната жлеза да изработва по-активно инсулин, което стартира каскада биохимични реакции, които водят до натрупване на мастна тъкан и увреждане на кръвоносните съдове.

От скоростта, с която се разграждат въглеводородите, зависи колко висока ще е кръвната захар след хранене. Тази скорост пък зависи от индивидуалния ви "коктейл" ензими и от състава на микробиома ви, обясняват учените.

Няколко съвети, които дават в книгата си учените, за тези, които решат да си съставят персонализирана диета, за да отслабнат и да подобрят здравословното си състояние:

Варирайте въглеводородите. Например добавяйте в мюслито стафиди вместо захар или мед. Заместете зърнените храни с бобови - вместо паста и ориз, яжте фасул и леща.

Намалете порциите. Вдигането на нивото на захарта в кръвта може да се дължи не на самия продукт, а на количеството му.

Яжте повече зеленчуци. Това може да понижи кръвната захар на другия ден. 

Пробвайте различни плодове. Те могат да влияят по различен начин на кръвната захар. За предпочитане са пресните плодове, а не сушените, и не толкова сладките.

Прясноизцедените сокове по-малко влияят на кръвната захар, отколкото плодовете. По-добре заменете портокаловия сок с грейпфрут или доматен.

Пийте повече вода по време на хранене. Това понижава кръвната захар.

Предпочитайте мазни млечни продукти пред обезмаслените, в които млечната захар лактова е повече.

Добавяйте мазнини в храната. Сметаната, сиренето, яйцата и майонезата помогат да се понижи кръвната захар след хранене.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини