Емил Николов: Пиротехниката носи много настроение и красота, но само ако спазвате инструкциите

Емил Николов е лицензиран пиротехник, завършил Школа за обучение на персонал за работа с взривни материали. Вече 7 години се занимава професионално с организиране на зари по различни поводи и фойервек-шоу, а от 4 години работи съвместно със сина си Иван. За поредна година той ще посрещне Новата година, изпълнявайки такова шоу.

Потърсихме съветите му като специалист, с надеждата да бъде чут от много хора и да бъдат избегнати инциденти в новогодишната нощ.

Т.К.: Какво препоръчвате на тези, които искат да си организират празнична заря?

Е.Н.: Да се пазарува само от лицензирани магазини, защото пазарът е залят от фалшива пироехника. Никой не може да гарантира какво е поведението на фалшивата пиротехника и не се знае какво може да се случи. И не смесвайте пиротехниката с алкохол – не в буквалния смисъл, а изберете едното – дали да пиете или да ползвате фойерверки.

Т.К.: По какво да познаем истинските стоки?

Е.Н.: По маркировката „СЕ“ върху етикета - европейската маркировка, че този фойерверк е покрил европейските изисквания за безопасност при тестване и съответства на стандарта. Препоръчвам на родителите по-добре да купят по-скъпа пиротехника – например пиробатерии, отколкото да дадат на децата си джобни пари за пиратки. Но дори и тогава, те трябва да запалят батерията, а не да я оставят в ръцете на децата.

Много честно търговците не спазват закона и продават мощни пиратки на лица, които не са навършили необходимата възраст за боравене с тях.

Т.К.: Кои са най-често употребяваните фойерверки и какво трябва да знаем за тях?

Е.Н.: Най-честно употребяваната пиротехника са пиратките. Има възрастови ограничения за търговията с тях, които масово не се спазват – за лица над 18 години. Трябва да се употребяват само и единствено на открито, далеч от горивни материали, от хора и от автомобили. Не подценявайте пиратките с фитил. По-мощи са и обикновено имат пластмасови тапички, които отхвърчат при взривяване на изделието и могат да наранят човек по меките части от лицето.

Римските свещи. Много често хората не спазват инструкциите и ги държат в ръка, което е недопустимо. Не ги дръжте в ръка, а ги укрепвайте стабилно, за да не падат по време на работа и да изхвърлят ефектите си хоризонтално вместо вертикално. Често допускана грешка е укрепването им с тел – това е недопустимо. Най-добре е да ползвате хартиено тиксо. Телта може „да задуши“ римската свещ, да намали диаметъра ѝ при стягане и оттам ефектите не могат да излетят и се пръскат вътре. Не трябва да я насочвате и към отсрещни сгради.

При ракетите има една особеност – всяка ракета има отделна дървена летвичка, която служи за стабилизатор, а много чето хората ги държат за тази летва или я забиват в земята и те не могат да излетят. Ракетите се поставят в тръбички с подходящ размер, укрепна в земята или закрепена за ограда.

Пиробатериите са най ефектните любителски фойерверки. Подбира се равна и твърда повърхност, далече от клони, жици и други препятствия, в които могат да рикошират. Най-добре е укрепването да става с тиксо и колче, забито в земята или с малки чувалчета с пясък, които да държат батерията изправена. Фитилът се запалва в самия му край, докато човекът трябва да е максимално отдалечен, а веднага след запалването да се отдалечи на поне 15-20 метра.

Не се допуска никога опит за разглобяване на изделието. Някои от пиробатериите имат по 2 фитила. Вторият фитил е резервен и служи само за обезопасяване на изделието, ако по някаква причина прекъсне изстрелването на ефектите преди последния.

Т.К.: Как може да разберем кога пиробатерията е изстреляла всички си ефекти?

Е.Н.: Най- лесно е с фенерче да се осветят на косо гърлата на отделните тръбички. Те трябва да са опушени, ако някоя е чиста, има вероятност да не е изгърмяна. Ако по някаква причина едно изделие спре да изстрелва ефекти, не правете опити за повторно изстрелване, а изчакайте 15 минути и стоейки отстрани, така че никаква част от тялото ви да не е над него, запалете резервния фитил.

Т.К.: При сняг и дъжд може ли да се прави заря?

Е.Н.: Снегът и дъждът, по принцип, не пречат на работата на пиротехниката, но е възможно да намокрят фитила и той да не сработи.

Какво ще пожелаете на читателите ни?

Е.Н.: Пиротехниката носи много настроение и красота на празниците ни. Работете внимателно, спазвайте указанията, само тогава те ще изпълнят предназначението си и ще бъдат безопасни.

Теодора Кирякова

Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (5)

  • 1
    Па
    Пагадито
    4 -2
    21:32, 29 дек 2017
    Мара,ва Емка, ми ти си гръмнал кат тлъста бомбичка ва.Станал си супер дятка.
  • 2
    Ку
    Кума Лиса
    1 -4
    21:50, 29 дек 2017
    " Дядка" си ти , г-н Пагадито , а Емчо има възможностите на 31 годишен МЛАДЕЖ , повярвай ми - пробвала съм го неведнъж , още го бива ! Ако не ми вярваш - пробвай го и ти..............
  • 3
    Па
    Пагадито
    2 -2
    21:05, 30 дек 2017
    Е значи си Дервенка щом си го пробвала. Той тях най много харесва.
  • 4
    Бе
    Безпартиен
    3 -1
    08:03, 31 дек 2017
    Емича е от най готините младежи в града ни
  • 5
    До
    доволен клиент
    0 0
    21:48, 8 юни 2019
    Браво на Емо - професионалист , който си обича занаята и го разбира ! Много сме доволни от него!
Последни новини