Десет полезни и мазни храни

Изображение 1 от 2

    Представяме ви 10 храни с високо съдържание на мазнини, които всъщност са изключително здравословни.

    1. Авокадо

    Авокадото е различно от другите плодове - повечето плодове съдържат предимно въглехидрати, докато авокадото е заредено с мазнини. При авокадото 77% от калориите идват от мазнините, което е повече, отколкото повечето животински храни.

    Основна мазнина в авокадото е мононенаситена мастна киселина, наречена олеинова киселина. Тя е преобладаващата мастна киселина в зехтина, също много полезен за здравето.

    Авокадото е сред най-добрите източници на калий, дори съдържа 40% повече калий от бананите, сочени като храна с високо съдържание на калий.

    Освен това е чудесен източник на фибри, а изследванията са показали, че може да намали LDL ("лошия") холестерола и триглицеридите, като в същото време повишава HDL ("добрия") холестерол.

    Въпреки че е с високо съдържание на мазнини и калории, едно проучване показва, че хората, които ядат авокадо са обикновено по-слаби и с по-малко мазнини в областта на корема, отколкото тези, които не го правят.

    Авокадото е плод, в който 77% от калориите идват от мазнини. То е отличен източник на калий и фибри, които са много полезни за здравето на сърдечносъдовата система.

    2. Кашкавал

    Сиренето и кашкавалът са невероятно хранителни - имайки предвид, че са необходими 10 литра мляко за получаването на 1 килограм кашкавал.

    Кашкавалът е чудесен източник на калций, витамин В12, фосфор и селен, всъщност съдържа всички видове други хранителни вещества.

    Освен това е много богат на протеини, едно тънко резенче кашкавал съдържа 6,7 грама протеини, колкото чаша мляко.

    Сиренето и кашкавалът, подобно на други млечни продукти с високо съдържание на мазнини, се свързани с разнообразни ползи за здравето, включително намаляване на риска от диабет тип 2.

    Кашкавалът и сиренето са чудесен източник на витамини, минерали, протеини и качествени здравословни мазнини.

    3. Черен шоколад

    Черният шоколад е една от онези редки здравословни храни, които са приятни и на вкус.

    Той е много богат на мазнини, като на мазнините се дължат около 65% от калориите му.

    Черният шоколад съдържа 11% фибри, както и над 50% от препоръчителната дневна доза желязо, магнезий, мед и магнезий. Също така има толкова много антиоксиданти, че дори превъзхожда боровинките. Някои от антиоксидантите в него имат мощна биологична активност, така че могат да понижат кръвното налягане и да защитят от LDL ("лошия") холестерол.

    Проучванията показват също, че хората, които ядат тъмен шоколад 5 или повече пъти седмично, е два пъти по-малко вероятно да умрат от сърдечно-съдови заболявания, в сравнение с хората, които не ядат тъмен шоколад.

    Има и някои проучвания, които показват, че тъмен шоколад може да подобри мозъчните функции и защитава кожата от увреждане от ултравиолетовите лъчи на Слънцето.

    Само трябва да се уверите, че сте избрали качествен тъмен шоколад, с най-малко 70% какао.

    Черният шоколад е с високо съдържание на мазнини, но и богат на хранителни вещества и антиоксиданти. Той помага при сърдечно-съдови заболявания.

    4. Яйца

    Доскоро се смяташе, че използването на целите яйца е нездравословно, защото жълтъците са богати на холестерол и мазнини.

    Само едно яйце съдържа 212 мг холестерол, което е 71% от препоръчителния дневен прием. Освен това, 62% от калориите в яйцето са от мазнини.

    Нови изследвания обаче показват, че холестеролът в яйцата не влияе на холестерола в кръвта, поне при по-голямата част от хората.

    Яйцето си остава един от най-наситените с хранителни вещества хранителни продукти на планетата. Яйцата са заредени с витамини и минерали. Те съдържат почти всяко едно хранително вещество, от което се нуждаем. В тях има и мощни антиоксиданти, които предпазват очите, както и много холин, хранително вещество за мозъка, което 90% от хората не получават в достатъчно количество.

    Яйцата са и средство за отслабване - те са едновременно много пълноценна храна и с високо съдържание на протеин, който съдейства за намаляване на теглото.

    Въпреки, че са с високо съдържание на мазнини, хората, които заменят закуската си на зърнена основа с яйца, ще консумират по-малко калории и ще намалят теглото си.

    И не изхвърляйте жълтъка, в него има почти всички хранителни вещества.

    Яйцата са най-наситената с хранителни вещества храна на планетата. Въпреки, че са с високо съдържание на мазнини и холестерол, те са невероятно здравословни.

    5. Мазни риби

    Един от малкото продукти от животински произход, който е здравословен, е мазната риба.

    Това са рибите като сьомга, пъстърва, скумрия, сардини и херинга.

    Тези риби са заредени с полезни за сърцето омега-3 мастни киселини, висококачествени протеини и всякакви важни хранителни вещества.

    Проучванията показват, че хората, които ядат риба са често много по-здрави, с по-нисък риск от сърдечни заболявания, депресия, деменция и всякакви общи заболявания.

    Ако не можете или не искате да ядете риба, е полезно да приемате рибено масло от черен дроб на треска като добавка. То съдържа витамин D и така необходимите омега-3 мастни киселини.

    Мазните риби като сьомга съдържат важни хранителни вещества, особено на омега-3 мастни киселини. Яденето на мазна риба подобрява здравето и намалява риска от развитието на много видове заболявания.

    6. Ядки

    Ядките са изключително здравословни. Те са с високо съдържание на здравословни мазнини и фибри и са добър източник на растителни протеини.

    Ядките са с високо съдържание на витамин Е, както и магнезий, минерал, който повечето хора не получават достатъчно

    Проучванията показват, че хората, които ядат ядки са по-здрави и имат по-нисък риск от различни заболявания като затлъстяване, сърдечни заболявания и диабет тип 2 .

    Препоръчват се бадеми, орехи, макадамия и много други.

    Ядките са заредени с полезни мазнини, протеини, витамин Е и магнезий и са сред най-добрите източници на растителни протеини. 

    7. Семена от чиа

    Семената на чиата обикновено не се възприемат като "мазна" храна. Въпреки това, една унция (28 грама) семена на чиа съдържат 9 грама мазнини.

    Като се има предвид, че почти всички въглехидрати в семената на чиа идват от фибрите, по-голямата част от калориите им, цели 80%, всъщност идват от мазнините.

    Те са отлична растителната храна с високо съдържание на мазнини. И то не просто някакви мазнини - по-голямата част от мазнините в семената на чиа се състоят от омега-3 мастни киселини, наречени ALA.

    Семената на чиата имат многобройни полезни въздействия върху здравето, като например понижаване на кръвното налягане и противовъзпалително действие.

    Те също са невероятно хранителни. Освен фибри и омега-3 мастни киселини, семената на чиата са богати на минерали.

    Семената на чиата са здравословна храна с много високо съдържание на мазнини, но и на омега-3 мастни киселини, наречени ALA, фибри и минерали.

    8. Студено пресован зехтин

    Друга мазна храна, за която почти всички са съгласни, че е здравословна, е студено пресованият зехтин.

    Зехтинът е основен компонент на средиземноморската диета, която доказано е изключително полезна за здравето.

    Зехтинът съдържа витамини E и K, а също и мощни антиоксиданти. Някои от тези антиоксиданти имат противовъзпалително действие и предотвратяват окислението на частиците на LDL ("лошия") холестерол в кръвта.

    Също така зехтинът съдейства за понижаване на кръвното налягане, подобрява холестеролните маркери, а от там - намалява риска от сърдечни заболявания .

    Студено пресованият зехтин е царят на здравословните мазнини.

    Зехтинът е много полезен и невероятно ефективен за подобряване на здравето на сърдечносъдовата система.

    9. Кокосови орехи и кокосово масло

    Кокосовите орехи и кокосовото масло са най-богатите източници на наситени мазнини.

    Всъщност около 90% от мастните киселини в тях са наситени.

    Въпреки това, хората, които консумират големи количества кокосови орехи рядко боледуват от сърдечно-съдови заболявания и са в отлично здраве.

    Кокосовите мазнини са различни от повечето други мазнини и се състоят предимно от средноверижни мастни киселини. Тези мастни киселини се метаболизират по различен начин, отиват направо в черния дроб, където могат да се превърнат в кетонни тела.

    Проучванията показват, че средноверижните мазнини потискат апетита, спомагат да се поемат по-малко калории и могат да стимулират метаболизма с до 120 калории на ден

    Много изследвания показват, че този вид мазнини могат да са полезни за хора с болестта на Алцхаймер, а също и могат да ви помогнат да намалите мазнините на корема 

    Кокосовите орехи са с много високо съдържание на средноверижни мастни киселини, които се метаболизират по различен начин от другите мазнини. Те могат да намалят апетита, да увеличат изгарянето на мазнините и имат многобройни ползи за здравето.

    10. Пълномаслено кисело мляко

    Пълномасленото кисело мляко е изключително здравословно.

    То, както и другите млечни продукти с високо съдържание на мазнини, разполага с всички важни хранителни вещества.

    Но също така в него има и здравословни, пробиотични бактерии, които имат мощни ефекти върху здравето ви.

    Проучванията показват, че киселото мляко може да доведе до значителни подобрения в храносмилателната система и дори може да помогне в борбата с болестите на сърцето и затлъстяването.

    Просто се уверете, че сте избрали истинско, пълномаслено кисело мляко.

    За съжаление, много от киселите млека по рафтовете на магазините са с ниско съдържание на мазнини, но вместо това с добавена захар. Избягвайте ги.

    Източник: Authority Nutrition, Kris Gunnars

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини