На Стефановден празнуват 1073 именици в Хасково

В Хасково чаши на имения си ден ще вдигнат  1073 души  в общината, 842 са празнуващите в областния град. Стефан, Стефка, Стефания, Венцислав и Станимир празнуват днес. За здраве и късмет имениците черпят според традицията. У нас тези имена и производните на тях носят общо 226 хил.души. Повечето именици днес има сред мъжете-141 225. Стефановците в страната са 51 хил. , Стоян е името на 46 хил.българи. 

Св.Стефан е първият мъченик за християнската вяра.

Според народните традиции  се прави обредна трапеза на 27 декември , на която се слага свинско с кисело зеле и баница с месо.

Един от основните обичаи, свързани с 27 декември, носи името ладуване. Момите се събират и гадаят заедно за женитба. Всички неомъжени жени топят китки, привързани с пръстен или друг личен предмет, в ново менче пълно с вода.

На другата сутрин една от момите, облечена като булка, вади китките от менчетата и нарича за женитба и щастлив семеен живот.

Момите слагат ечемик под възглавниците си и се надяват да сънуват бъдещите си съпрузи през нощта.

На Стефановден се спазват обичаите за Мръсните дни. През този период хората се пазят от зли сили. Не се ходи навън през нощта, а жените следват редица обичаи, за да предпазят домовете си от злото.

Haskovo.net

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Коментари в сайта

Последни новини