3000 лева глоба трябва да плати кметът за нерегламентирани сметища край Буково

3000 лева глоба ще трябва да плати кметът на община Първомай Ангел Папазов, заради нерегламентирани сметища в три дерета до село Буково.

След проверка на РИОСВ на през април 2015 година са установени 4 села с нерегламентиани сметища – Правослвавен, Драгойново, Буково и Крушево. Институцията налага глоби от 1400 лв за Православен и по 3000 лв. на другите три села. Наказанието е за кмета на общината по ЗУО, за това, че не е предприел мерки за предотвратяване изхвърлянето на отпадъци на неразрешени за това места.


Инспекцията е извършена по заповед на министъра на околната среда и водите да бъде проверено състоянието на речните легла в страната. Непочистените корита и дерета са сред причините за тежките наводнения в последните години.  

По Закона за управление на отпадъците отговорността да няма нерегламентирани сметища е на кмета на съответната община, затова и наказателното постановление е издадено на името на Ангел Папазов. На първа инстанция глобата за Православен не е обжалвана, а за Драгойново и Крушево са потвърдени. Районният съд в Първомай отменя глобата за деретата в Буково с мотива, че впоследствие те са били почистени от наети на граждански договор хора.

РИОСВ обжалва това решение на 15 декември и Административният съд в Пловдив се произнася, че санкцията е основателна, защото мерките са взети след налагането ѝ, а глобата се отнася до констатираното към 14 април 2015-а нарушение.

Решението е окончателно.

Теодора Кирякова

Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (5)

  • 1
    Пъ
    Първомаец
    12 -1
    12:11, 20 дек 2017
    Нещо не разбирам, стига с тия селски кметове, да си плащат глобите от заплатите . Тия селски кметове колко глоби са отчели? А на края кмета да плаща с нашите пари .
    • Пи
      ПИТАГОР
      12 -3
      12:36, 20 дек 2017
      Ава пърумаец ти ни читеш ли ва ко ти съ пише от тедиту математичката и ко пише в зъконъ. Ангътъ жъ ги плата тия праи от жубата си затва е тоя зъкон за да може ангу да дисциплинира и другите селски кметове. Убаче ангу кът плати от жобъта си жъ почне да се чуди кък да си ги върне и жъ лъсне пак некъв ремонт я плочки я нужници в училища и темподобни. Затва ни съ нъпинай да пишеш глупости ангу ся пъро жъ плати с нашите пъри некви ремонти демек той жъ си върне пърите за глобите и някой покрай това жъ гепне още парички
  • 2
    12
    1212112
    12 -2
    12:32, 20 дек 2017
    Само не разбрах от статията - кмета лично ли ще ги плаща или Община Първомай.
  • 3
    Гр
    гражданин
    14 -1
    12:46, 20 дек 2017
    Прав си градски ,на съборите селските, канят"'Канарите'" бият тъпаните по три дена, на края от нашите пари Ангу плаща.
    • Гл
      Гледащ
      9 -3
      15:28, 20 дек 2017
      Канари свирят ама и ти беше там и ти гледаше!Ай стига ся мяу, мяу!
Последни новини