Да нахраним полезните бактерии в нас

Газове, болки или тежест в стомаха и неясна умора. Повечето хора, които живеят в големите градове и следват забързания ритъм на всекидневието, се сблъскват с такива проблеми. Те са последица от грешките в начина на живот и хранене. Активността на нашите органи и системи се диктува от вътрешните биоритми (циркадните ритми). Ако обаче работим на смени, или пък стоим вечер до късно по различни причини, храним се късно вечер или дори през нощта, нарушаваме този вътрешен ритъм.

Синдромът на пропускливите черва напоследък се сочи като първопричина за възникването на редица автоимунни състояния и заболявания. Как се стига до този проблем обаче остава загадка, пише CredoWeb.

Китайската традиционна медицина дава едно възможно обяснение. Според науката за меридианите в човешкото тяло долната част на корема се свързва с носа. Ако например често боледуваме от инфекции в носоглътката, това може да се отрази на здравето на червата. Това обясни при последното си гостуване в София графиня Ангелика фон Волфскийл, която е дипломиран природолечител от Германия. В практиката си тя комбинира различни природосъобразни подходи за лечението на различни хронични заболявания и здравословни проблеми.

Инфекциите на носа и гърлото също оказват влияние

Лигавицата там е първата бариера, която трябва да се справи с вирусите и бактериите. Възпалението е защитна реакция и е полезно. Само че когато стане хронично и тихо тлее, може да отключи хронични или автоимунни заболявания.

Всички тези скрити възпаления в червата и урогениталния тракт, носа, гърлото, синусите, са пътя към подобни здравословни проблеми, подчертава графинята.

Според науката за меридианите носът се „отваря“ в пикочния мехур. Тоест всички заболявания в урогениталния тракт се влияят от нелекувани заболявания в носа и синусите и обратно – проблемите в урогениталния тракт се отразяват на носа и синусите, пояснява още тя.

За да намалим инфекциите, трябва да се грижим защитните бариери на тялото да са във форма. Те са няколко: Сълзите ни пазят от болестотворни причинители. Прихващат и отмиват и вредни вещества. Кожата пък е предпазна мантия срещу киселините със своите мастни и потни жлези.

Лигавиците са снабдени допълнително с химични и имунологични предпазни механизми. Лигавичният слой е вискозен и максимално затруднява проникването на болестотворни причинители през него.

Лигавицата на дихателните пътища е снабдена богато с реснички. Този ресничест епител трепти и изчиства назад към гърлото секрета, за да се излъчи той през стомашно-чревния тракт. За да подпомогнем тези процеси, трябва да приемаме достатъчно витамин А и шуслерови соли (например №9).

Как да нахраним полезните бактерии в червата

В човешкия организъм живеят около 500 различни видове бактерии. Всички те тежат около 2 кг! Някои са специфични за дадения народ, но има и индивидуални различния. Добре е да знаем, че много голяма част от храната, която поемаме, отива, за да храним бактериите, казва Фон Волфскийл.

За да подкрепим полезните бактерии, трябва да ядем предимно сезонна и местна храна. Така червата ни ще бъдат в добро здраве. Секрецията на храносмилателни ензими също се регулира през червата. Добре е да приемаме билкови тинктури с горчиви вещества (горчивки), защото те често липсват в храната ни, а са важни за храносмилането.

Кои са нещата, които влияят негативно на полезните бактерии?

Анбитиотиците – те трябва да се приемат само когато наистина е необходимо и по начина, предписан от лекар. Особено при вирусните инфекции първо може да се опита с природни методи.

Хапчетата за киселини – това са т.нар. блокери на протонната помпа. За съжаление те блокират не само киселините, но и усвояването на витамин В12. Това се превръща в пречка за обмяната на веществата в централната нервна система и нервите изобщо. Също допринасят за проблема с пропускливите черва.

Медикаменти от групата на антихистамините. Понякога те се предписват без наистина да е необходимо.

Съдосвиващи капки за нос. Когато купувате такива препарати, питайте в аптеката колко дълго може да ги използвате. Повечето се препоръчват за не повече от 7 дни. Иначе има риск от трайно увреждане на лигавиците. Да си припомним, че това може да причини хронични цистити и инфекции на пикочните пътища.

Корените на някои алергии също са в червата. Затова при установена склонност към свръхреакция на имунната система към безобидни субстанции, също трябва да обърнем внимание на чревното здраве.

Ето и още един съвет за храненето от графиня Волфскийл. Тя не препоръчва консумацията на сурови храни след 14 часа, защото те не могат да се смелят и усвоят още същата вечер. Остават да гният в червата и създават проблеми по този начин. Млечнокиселите продукти са полезни, но в малки количества - 200-250 мл. Не е добре да се комбинират с плодове и зърнени храни, защото действат агресивно, „остъргват“ червата.

Още полезни статии четете на адрес: www.credoweb.bg

 

Коментари в сайта

Случаен виц

Последни новини